برش فارسی بر چوب و کاربرد آن در چهارچوب‌های چوبی و روکوب

برش چوب

چوب یکی از اصلی ترین متریالی است که ما در صنایع مختلف از آن بهره می بریم. از صنایع کشتی سازی و دریانوردی گرفته تا صنعت ساختمان!

اما همان طور که احتمالا می دانید برای استفاده از چوب باید آن را به دقت فرآوری کرد. در حقیقت چوب خام کاربرد چندان زیادی در صنعت نمی تواند داشته باشد چرا که این متریال، در صورتی که به درستی فرآوری نشود، در برابر عوامل محیطی دوام و مقاومت چندان زیادی نخواهد داشت. به همین دلیل است که آن را با پوشش های مختلف می پوشانند، به شکل های مختلف می بُرند، حرارت می دهند و رنگ آمیزی می کنند تا در نهایت برای استفاده در صنعت مناسب شود.

اما تا به حال چیزی در مورد برش فارسی بر چوب شنیده اید؟ آیا تا به حال به چهارچوب درب های خانه یا روکوب آن ها نگاه کرده اید؟ برش فارسی چگونه است و چرا استفاده می شود؟

در این مقاله از وبسایت رستاچوب می خواهیم در مورد برش فارسی بر چوب و کاربرد آن در چهارچوب های چوبی و روکوب صحبت کنیم. در صورتی که این مطلب برایتان جالب است، توصیه می کنیم این مقاله را تا انتها دنبال کنید. چرا که قرار است نکات جالبی در مورد برش فارسی بر به شما بگوییم.

اگر قصد مشاهده یا خرید انواع درب‌ساختمانی را دارید کلیک کنید

برش فارسی بر چوب چیست؟

همان طور که احتمالا می دانید، از وسایل و ابزارهای مختلفی برای شکل دادن به چوب استفاده می شود. یکی از مهم ترین وسایلی که در صنعت چوب استفاده می شود، اره فارسی بر است. اره ی فارسی بُر همان طور که از نامش نیز پیداست، چوب را به قطعاتی با ابعاد مشخص درمی آورد. در واقع برش فارسی، نوعی برش است که چوب را در زاویه های مختلفی برش می دهد.

به همین دلیل است که در صنعت درب های ساختمانی و چهارچوب استفاده می شود.

زمانی که از قطعات چوبی استفاده می کنید بسیار مهم است که برش آن ها دقیق باشد. به همین دلیل است که از اره های پیشرفته ی فارسی بر استفاده می شود. وقتی که از برش فارسی نام می بریم، در حقیقت منظورمان زاویه دار کردن مقاطع چوبی است.

اره های فارسی بر را می توان به راحتی حمل کرد و وسیله ای ساده و در دسترس هستند. البته می توانید اره های برقی یا دستی آن را تهیه کنید. در هر صورت اگر به دنبال دقت بالا در برش چوب هستید، توصیه می شود که از نوع برقی آن استفاده کنید.

به طور کلی اتصال فارسی، نوعی از اتصال است که دو قطعه چوب زاویه دار باشند و از طریق همین زاویه، به هم وصل شوند. این اتصال بیشتر مواقع 90 درجه است. به همین دلیل زاویه ی برش فارسی معمولاً نصف این اتصال، یعنی 45 درجه خواهد بود.

اگر می خواهید نمونه ای ساده از برش فارسی در خانه تان را ببینید، به قاب عکس های داخل منزلتان نگاه کنید. همان طور که می بینید چهارچوب قاب ها دارای زوایای 45 درجه است. اما زمانی که هر تکه از این قاب را کنار دیگری می گذارید، کاملا چفت می شوند و زاویه ای 90 درجه شکل می دهند.

این نوع برش، از قدیم الایام استفاده می شد و در جاهای بسیاری کاربرد داشت. یکی از اصلی ترین کاربردهای آن در ساخت چهارچوب های چوبی درب بود. البته هنوز هم از چنین برش های برای ساخت چهارچوب استفاده می شود. در حقیقت به دلیل ساختار مستطیل شکل چهارچوب های درب، نیازمند چنین برش هایی هستیم تا بتوان آن ها را روی هم قرار داد.

یکی از نکاتی که مربوط به اره های فارسی بر جدید است، این می باشد که امکان تعیین زوایای برش وجود دارد. در گذشته اره های قدیمی و دستی را تنها از یک جهت می شد استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: چهارچوب کشویی و نحوه ی نصب آن

قسمت های مختلف اره فارسی بُر

اره های برش فارسی از بخش های مختلفی تشکیل شده اند. تک تک این بخش های مختلف برای افزایش دقت برش فارسی است.

اولین بخش اره که حائز اهمیت است، تکه ای است که چوب ها را به آن تکیه می زنند تا در هنگام برش جا به جا نشود و تکان نخورد.

دومین بخش مهم صفحه ای است که قطعات چوب روی آن قرار می گیرد و درجه بندی شده است. به این ترتیب می توانید زاویه ی برش را با دقت محاسبه کنید.

تیغه ی اصلی خود اره به یک بازو وصل است. خود بازو نیز به یک صفحه ی مندرج دیگر وصل است. بازو را می توان در زوایای مختلف چرخاند تا بلاخره زاویه ی مناسب پیدا شود. انتهای تیغه نیز به یک اهرم وصل است. کافیست که اهرم را به سمت پایین فشار دهد تا تیغه ی اره روی قطعه فرود بیاید و برش را انجام دهد.

به طور کلی دو صفحه ی مندرج در انواع فارسی برها وجود دارد. یکی از آن ها به شکل افقی در سطح برای اندازه گیری طولی است. دیگری نیز به صورت عمودی قرار گرفته و برای تعیین زاویه ی برش استفاده می شود. بنابراین وجود هر دو صفحه ی مندرج و زوایه بندی شده بسیار لازم و ضروری است و دقت برش را افزایش می دهد.

اما جنس بدنه ی اره ی فارسی بر معمولا از آلومینیوم است. به طور کلی ساختار اره های برقی فارسی بر چندان پیچیده نیست و معمولا در دو نوع آرمیچری و دینامی ساخته می شود.

  • موتور دینامی: این نوع از اره های فارسی بر از طریق یک تسمه به تیغه ی دستگاه وصل است.
  • موتور آرمیچری: این نوع اره ی فارسی بر، اتصال موتور به تیغه به شکل مستقیم است.

علاوه بر موتور اره های فارسی بر، تیغه های متفاوتی نیز دارند:

  • تیغه ی چوب بر: این نوع تیغه، همان طور که از نامش نیز پیداست، برای برش چوب استفاده می شود و دیگر متریال مثل ام دی اف را نمی توان با استفاده از این تیغه برید. چرا که جای آن باقی می ماند.
  • تیغه ی MDF بر: این نوع تیغه ها مخصوص برش ام دی اف است. معمولا روکوب ها و چهارچوب هایی که از چنین جنسی ساخته می شوند را با استفاده از همین تیغه ها می برند.

نکته: برخی از اره های فارسی بر به شکل لیزری کار می کنند که دقت بسیار بالایی در برش دارند. طبیعتا قیمت چنین اره هایی گران تر است.

فارسی بر کردن چوب

نحوه ی برش فارسی

برش های فارسی در جاهای مختلفی کاربرد دارد. چهارچوب های درب و روکوب ها را معمولا به این شیوه برش می دهند. چرا که اتصال فارسی، علاوه بر اینکه زیبایی منحصر به فردی دارد، قوی تر هم هست. در ضمن معماری ایرانی با چنین اتصال هایی آشناتر است.

به همین دلیل به هنگام نصب چهارچوب های درب معمولا چهار قطعه ی اصلی آن را با استفاده از برش فارسی می برند.

حالا نکته ی مهم این جاست که برش فارسی به چه صورت انجام می شود؟ نکته ی مهم در روند برش فارسی این است که حتما از اره های برقی استفاده کنید.

دقت این اره ها بسیار بالاتر است. البته برش فارسی با اره های دستی بسیار سخت است و دقت بالایی هم ندارد.

برای برش فارسی، اول باید قفل میز اره را آزاد کنید تا بتوانید موتور و تیغه را بچرخانید. بعد از اینکه به زاویه ی مورد نظرتان رسید، کار برش را انجام دهید. به این ترتیب قطعه سر جای خودش باقی می ماند اما شما می توانید زوایای مختلف را برای برش انتخاب کنید.

اره های میزی که نوع خاصی از اره های فارسی بر هستند نیز برای برش به کار می روند. شیوه ی استفاده از آن ها نیز به این صورت است که حتما باید از یک نقاله ی متحرک روی میز استفاده کرد.

مشاهده کنید: نعل درگاهی و اصول نصب آن

در ادامه به شکل گام به گام، نحوه ی برش فارسی را توضیح داده ایم:

گام اول: زاویه ی اره را تنظیم کنید

در این گام باید زاویه ی درست را پیدا کنید. برای انجام این کار از یک گونیا استفاده کنید. سپس عدد خوانده شده را نصف کنید. مثلا اگر زاویه ی پیدا شده 90 درجه بود، آن را نصف کنید و روی 45 درجه تنظیم نمایید. بعد از این که دو تخته را با زاویه ی 45 درجه برش دادید، در کنار هم یک زاویه ی 90 درجه را می سازند.

برای برش نیز قفلی که روی صفحه ی مندرج وجود دارد را باز کرده و صفحه را تا حدی بچرخانید تا زوایه ی درست به دست بیاید. سپس تیغه ها را روی زاویه ی مورد نظر قرار بدهید. سپس دستگیره های مربوطه را بپیچانید تا تیغه سر جای خودش سفت شود.

نکته: برخی از تیغه ها به شکل پیشفرض روی زوایای پر کاربرد می چرخند تا کار شما ساده تر شود( زوایایی مثل 15، 22.5، 30 و 45 درجه )

گام دوم: قطعه ی چوبی را روی دستگاه بگذارید!

در گام بعدی نوبت به قرار دادن قطعات چوبی روی دستگاه است. در حقیقت میز برش برای چنین کاری طراحی شده است. قبل از این که اره را روشن کنید، تیغه را پایین بیاورید و قطعه را جوری تنظیم کنید که داخل تیغه با علامت برش روی قطعه منطبق بشود.

گاهی ممکن است بعد از برش، قطعه چوب روی زمین بیفتد. جهت جلوگیری از این کار، گیره ی نگهدارنده را نصب کنید و روی قطعه ببندید.

گام سوم: برش فارسی را انجام دهید!

با همان دستی که تیغه را نگه داشته، ماشه ی ایمنی و بعد ماشه ی تیغه را فشار بدهید تا اره روشن شود. فاصله ی ایمنی از تیغه را رعایت کنید. ممکن است به اشتباه، دست خود را ببرید.

اول اجازه بدهید که تیغه ی اره چند لحظه بچرخد تا سرعت مورد نظر را پیدا کند. سپس تیغه را خیلی آرام و با دقت پایین بیاورید تا قطعه را ببرد.

فارسی بر کردن چوب

انواع فارسی بر

شاید برایتان جالب باشد که بدانید برش فارسی نیز خود به انواع و اقسام مختلفی تقسیم می شود. در حقیقت نحوه ی برش به دو شکل طولی و عمودی وجود دارد. در ادامه به برخی از مهم ترین برش های فارسی اشاره کرده ایم:

برش فارسی کشویی

اصلی ترین ویژگی این نوع برش فارسی این است که قطعات را به شکل طولی می برد. نحوه ی قرارگیری تیغه ی برش روی قطعات چوبی به شکل افقی است و گویی روی یک ریل حرکت می کند. به همین دلیل نام دیگر فارسی بر کشویی، فارسی بر ریلی می باشد.

فارسی بر کشویی این قابلیت را دارد که قطعات چوبی ای که طول بیشتری دارند را به سادگی برش دهد. در حقیقت بیشتر مواقع از این نوع فارسی بر برای برش قطعات چهارچوب درب و روکوب استفاده می شود.

فارسی بر ثابت

نوع دیگری از برش فارسی است که محدوده ی برش طولی کمتری دارد. اما دقت عملش بسیار بالاست و برای کارهای ظریف طراحی شده است. این نوع فارسی بر بیشتر روی عملکرد تیغه و بازو استوار است که روی یک محور به صورت چرخشی عمل می کند. به همین دلیل قطعات چوبی که می توان از طریق این شیوه از برش برید، کوچک تر هستند.

فارسی برهای ثابت برعکس فارسی بر کشویی فضای خیلی کمی را اشغال می کنند و معمولا جای زیادی در کارگاه چوب بری نمی گیرند. در نتیجه جمع و جورتر و به صرفه تر از فارسی برهای کشویی است. در حقیقت فارسی بر ریلی فضای زیادی از پشت دستگاه می گرفت. چرا که باید جهت حرکت ریل آزاد باشد و به همین دلیل جای بیشتری می خواهد.

همچنین مشاهده کنید: لغاز درب چیست؟

سخن آخر

در نهایت باید عنوان کنیم که برش فارسی بر چوب کاربردهای زیادی در صنعت درب های ساختمانی و به خصوص چهارچوب و روکوب درب دارد. در حقیقت به دلیل ساختار ویژه شان، برش فارسی اتصال بهتری برقرار می کند و ایمنی درب را افزایش می دهد.

رستاچوب نیز به عنوان یکی از قدیمی ترین و بهترین تولیدکننده‌های درب های ساختمانی، تلاش کرده است که برخی از بهترین محصولات درب های ساختمانی را به شما عزیزان عرضه کند. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به صفحه ی تماس با ما مراجعه کنید.

جهت استعلام قیمت انواع درب های ضد حریق، ضد سرقت و…نیز به منوی فروشگاه مراجعه کنید. همکاران ما آماده ی پاسخ گویی به تمام سوالات شما عزیزان هستند.امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *