لغاز درب چیست؟

لغاز درب ساختمان

وقتی که به یک درب ساختمانی نگاه می کنیم، اجزا و بخش های بسیار زیادی را خواهیم دید که هر یک از آن ها کارکرد و ویژگی مخصوص به خود را دارند و در جای خاصی استفاده می شوند. ترکیب عملکرد تمام این بخش ها باعث می شود که درب به راحتی باز و بسته شود و همچنین امنیت خانه را حفظ کند.

اما در این میان می خواهیم به یکی از مهم ترین بخش های درب و نحوه ی نصب آن بپردازیم که به نام لغاز شناخته می شود. بنابراین اگر این مطلب از رستاچوب برایتان جالب است و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد لغاز درب به دست آورید، توصیه می کنیم حتما تا انتهای این مقاله را دنبال کنید. به خصوص این که در ادامه، به نصب درب و استفاده از لغاز در مراحل آن نیز اشاره می کنیم.

در واقع اگر همین الان نگاهی به درب های ساختمان خود بندازید متوجه خواهید شد که در محل نصب چارجوب درب یا پنجره، مقداری پیش آمدگی وجود دارد. به نظر می آید که سازندگان ساختمان، عامدا مقداری از آجرهای راسته را جلو کشیده اند. حدس شما درست است و این مسئله کاملا عامدانه بوده است.

این پیش آمدگی را معمولا به نام لغاز درب می شناسند و باعث می شود که نصب درب راحت تر و درست تر صورت بگیرد.

این مسئله در مورد نصب پنجره نیز صدق می کند و حتما باید این پیش آمدگی وجود داشته باشد.

جهت خرید درب ساختمانی کلیک کنید.

وژگی های لغاز درب

از کجا بفهمیم که لغاز درب به درستی اجرا شده است؟ برای پاسخ به این سوال باید نکات و موارد زیر را حتما در نظر داشته باشید:

  • عرض لغاز درب باید دست کم 5 سانتی متر باشد تا با ضخامت درب برابر باشد.
  • از آن جایی که روکوب و پشت کوب درب نیز روی چارچوب های درب قرار می گیرند، در نهایت ضخامت به 10 سانتی متر می رسد.
  • لغاز درب را باید همرنگ با چارچوب درآورد تا زیبایی درب ها بیشتر شود
  • معمولا این لغاز به عنوان نوعی واسطه عمل می کند تا چارچوب و درب، به درستی به هم متصل شوند.

اما مهم ترین مسئله این جاست که بدانید لغاز درب به هنگام نصب درب های ساختمانی به کار می رود و روند را ساده تر می کند. در ادامه تصمیم داریم به معرفی مراحل نصب درب بپردازیم. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: تفاوت چهارچوب فلزی فرانسه با مکزیکی

نصب چهارچوب درب

اگر تصمیم به نصب درب دارید، قبل از هر چیزی باید چهارچوب درب را نصب کنید تا بتوان مراحل دیگر را نیز انجام داد.

اولین کاری که در نصب چارچوب درب باید مد نظر داشته باشید این است که اساسا قرار است محل نصب آن کجا باشد. همچنین باید مقاومت و استحکام کافی برای تحمل وزن درب را داشته باشد.

یادتان نرود که قبل از نصب چهارچوب درب، باید فریم را نصب کنید. این فریم معمولا از جنس فلز است و اگر به درب های ساختمانی نگاهی بندازید، می توانید خیلی راحت آن ها را پیدا کنید.

حالا اجازه بدهید که به سراغ مراحل نصب چهارچوب درب برویم:

استفاده از لغاز درب

قبل از هر چیزی باید مطمئن شوید که در محل نصب درب، لغاز کار شده است. همان طور که گفتیم این بخش، در حقیقت مقداری پیش آمدگی در عرض دیوار است که بتوان راحت چهارچوب را نصب کرد. این بخش معمولا بیشتر از 5 سانتی متر نیست.

ترازبندی چهارچوب

مهم ترین اصل به هنگام نصب درب، این است که ابعاد و اندازه ها را درست محاسبه کنید و یکی از مهم ترین محاسبه ها به ترازبندی چهارچوب مربوط می شود. در حقیقت چهارچوب درب باید با کف و سقف تراز باشد تا بعدها عملکرد درب دچار اختلال نشود. برای این که ترازبندی به درستی انجام شود از یک شاقول استفاده می کنند تا تراز افقی و عمودی انجام گیرد. به این ترتیب می توان اطمینان داشت که محل نصب چهارچوب کج نیست.

البته باید سطوح بیرونی چهارچوب نیز ترازبندی شود تا بعدها، چارچوب درب به سمت بیرون یا داخل کج نشود.

به کارگیری فوم پلی اورتان

یکی دیگر از نکاتی که به هنگام نصب چهارچوب درب باید در نظر بگیرید، این است که فوم پلی اورتان تزریق شود. بین دیوار و چارچوب درب یک فاصله ی 1.5 سانتی متری از هر دو طرف لحاظ شود که به آن بادخور می گویند. بعد از این که ترازبندی به درستی و دقت انجام گرفت، باید این فضای خالی با فوم پلی اورتان پر شود. تزریق این فوم نیز از بالا به پایین است. از آن جایی که فوم پلی اورتان خواص چسبندگی و انبساط دارد،؛ خیلی زود تمام فضا را اشباع می کند. همچنین باعث می شود که چهارچوب درب استحمام بیشتری پیدا کند و در محل خود ثابت قرار بگیرد.

اگر درب مورد نظر شما چوبی است، می توانید برای زیبایی بیشتر روکوب و پشت کوب را روی چهارچوب نصب کنید.

بیشتر بخوانید: مزایا و معایب درب های pvc

نصب روکوب و پشت کوب درب

بعد از تزریق فوم، حالا نوبت به نصب پشت کوب و روکوب می رسد که بخش مهمی از کار هستند. بعد از این که چهارچوب را در محل خود قرار دادید، نوبت به نصب پشت کوب می رسد. اگر با دقت به پشت چهارچوب نگاه کنید، شیاری طولی می بینید که ضخامتی برابر با 6.5 الی 8 میلی متر دارد. پشت کوب را باید از یک سمت داخل این شیار قرار داد و از سمت دیگر نیز با چسب های قوی مثل چسب آکواریوم روی دیوار چسباند و سپس از گیره پیش دستی برای ثابت نگه داشتن آن استفاده شود.

لغاز درب

نصب درب چوبی

بعد از این که کف و دیوارها ساخته شد، نوبت به نصب درب می رسد. البته که باید قبل از هر چیزی چهارچوب و لغاز درب اجرا شود.

بعد از این که عملیات کف سازی، گچ کاری و نمای دیوارها به اتمام رسید، نوبت به نصب در می رسد. لازم به ذکر است که اگر فقط دست آخر رنگ کاری باقی مانده باشد هم می توان درب را نصب کرد. چرا که در صورت خراشیده شدن و آسیب دیدن دیوار در اثر نصب درب، می توان در مرحله ی نهایی رنگ آمیزی این مشکل را برطرف کرد.

البته همیشه دقت داشته باشید که برای انجام چنین کاری باید روکش مخصوص را روی روکوب و پشت کوب درب بکشید تا قطرات رنگ روی آن ها نپاشد.

به طور کلی دو مرحله در روند نصب درب وجود دارد:

نصب لولا روی درب

یکی از اصلی ترین بخش های هر دربی، لولا است. این بخش در واقع باعث می شود که بدنه ی درب به چهارچوب متصل شود. علاوه بر این، بخشی از وزن درب را نیز تحمل می کند.

حالا نکته این جاست که بسته به وزن و کیفیت درب، باید از دو یا چند لولا استفاده کردند. به طور کلی درب های چوبی نیازمند 3 تا لولا هستند. در ضمن فاصله ای که میان لولاها وجود دارد یکسان نیست. می پرسید چرا؟

دلیل اصلی این مسئله، اینجاست که فشار وزن درب از بالا به چهارچوب وارد می شود. به همین دلیل است که لولاهای اول و دوم به هم نزدیک تر هستند. لولای سوم فاصله ی بیشتری با آن ها دارد تا وزن درب از بالا گرفته شود.

بعد از این که به طور دقیق مشخص شد که محل قرارگیری لولا کجاست، باید با استفاده از ابزارآلات مناسب مثل فرز انگشتی، جای قرارگیری لولا روی درب کنده شود. سپس لولاها را با استفاده از پیچ بند روی آن قرار می دهند.

اگر وسایل کافی ندارید، می توانید از پیچ گوشتی نیز استفاده کنید. بعد از نصب لولا روی درب، درب را داخل چهارچوب قرار می دهید و سپس سمت دیگر لولا روی چهارچوب پیچ خواهد شد.

البته برخی از کارخانه های تولید کننده ی درب های ساختمانی، از همان ابتدا محل قرارگیری لولا را روی درب مشخص می کنند. در صورتی که این گزینه روی درب ساختمانی مد نظرتان وجود نداشت، نصاب به صورت دستی این کار را انجام خواهد داد.

مشاهده کنید: انواع لولای درب ورودی ساختمان

نصب یراق آلات درب های ساختمانی

بعد از این که نصب لولای درب انجام شد، نوبت به نصب یراق آلات و تجهیزات درب می رسد. معمولا این تجهیزات شامل موارد زیر است:

  • دستگیره های درب
  • توپی درب
  • نصب قفل
  • درکوب
  • زنجیر پشت درب

حال باید چند نکته را در مورد نصب انواع یراق آلات درب های ساختمانی بدانید:

  • اول از هر چیز اینکه بخشی از صفحه ی قفل در داخل چهارچوب کار می شود. به همین دلیل جای دقیق آن باید مشخص شود و به هنگام نصب چهارچوب صورت می گیرد.
  • روکوب در حقیقت نوعی پوشش است که روی چهارچوب کشیده می شود تا قاب حاشیه ی بیرونی را بپوشاند و اجازه ندهد که سطح چهارچوب مشخص شود. بعضی مواقع این روکوب ها دارای طرح های برجسته هستند تا زیبایی درب را بیشتر کنند. البته روکوب درب های مدرن ساده هستند و معمولا برای محیط های مینیمال به کار می آیند.
  • به هنگام خرید درب ساختمانی، می توانید از فروشنده بخواهید که خدمات نصب درب را نیز برایتان انجام دهید. البته ممکن است که از این کار اندکی هزینه بر باشد اما در نهایت مطمئن خواهید شد که روند کار به درستی صورت می گیرد.

جهت مشاهده انواع درب ضدسرقت مشاهده کنید.

نصب قفل درب

یکی از مراحل بسیار مهم در روند نصب درب، این است که قفل را به درستی جا بندازید. همان طور که می دانید قفل ها در انواع و اقسام زیادی تولید می شوند. مثلا قفل های دیجیتالی، کاملا متفاوت هستند و به نحو دیگری نصب می شوند.

اما عموما قفل درب های چوبی در 4 گام ساده نصب خواهد شد:

  • قبل از هر چیزی باید مشخص کنیم که محل دقیق نصب قفل کجاست. این کار را با استفاده از الگو یا محاسبات مشخص می کنیم. بعد از آن باید دست به دریل شویم و قالب چوبی را سوراخ کنیم. به این ترتیب جای نصب قفل کاملا مشخص خواهد شد.
  • در گام دوم، باید به سراغ سوراخ کردن لبه درب برویم. سوراخی که در آن مغزی قفل قرار می گیرد. می توانید از یک پیچ گوشتی استفاده کرده و گیره قفل را قرار دهید. سپس پیچ های مربوطه را سفت کنیم. بعد از آن مغزی را داخل سوراخ کناری قرار بدهید.
  • بعد از این که مغزی هم در جای خود قرار گرفت، نوبت به نصب دستگیره ها می رسد. این دستگیره ها از هر دو طرف روی مغزی سوار می شوند.
  • در گام آخر نیز باید دستگیره را در قفل، تراز کرد و سپس آن را جا بندازید.

لغاز در ورودی

نصب روکوب درب

یکی دیگر از مراحل نصب درب، اجرای روکوب می باشد. همان طور که در بالای همین متن اشاره کردیم، روکوب و پشت کوب، در حقیقت کاورهایی هستند که روی چهارچوب را می پوشانند تا نمایان نشود. در واقع اصلی ترین کاربرد این روکوب ها، زیباتر کردن درب های ساختمانی است. برای نصب آن توصیه می کنیم مراحل زیر را دنبال کنید:

  • در ابتدا باید ارتفاع قاب درب را اندازه گیری کنید و سپس روکوب یا پنل مربوطه را نیز به همان اندازه دربیاورید و علامت گذاری کنید.
  • در گام بعدی نوبت به برش روکوب می رسد. می توانید از اره های موجود در جعبه میتر برای برش روکوب استفاده کنید. زاویه ی اره را روی روکوب به نحوی تنظیم کنید که 45 درجه باشد.
  • در نهایت خواهید دید که بالای روکوب با دیگر قسمت های چهارچوب مطابقت پیدا کرده است. برای پر کردن شیارهایی که به هنگام برش به وجود آمده اند هم می توانید از وود پچ یا فیلر استفاده کنید.

البته در نهایت باید عنوان کنیم که روکوب و پشت کوب، معمولا به همراه چهارچوب توسط کارخانه یا شرکت سازنده ی درب های ساختمانی عرضه خواهد شد و نیازی نیست که عملیات برش آن را به صورت دستی انجام دهید.

سخن آخر

در نهایت باید بگوییم که مراحل نصب درب باید به دقت صورت بگیرند تا عملکرد درب ساختمانی درست باشد. در نهایت به هیچ وجه نباید اهمیت لغاز درب را دست کم گرفت.

رستاچوب به عنوان یکی از قدیمی ترین و بهترین مجموعه های های ارائه درب های ساختمانی، آماده است تا به تمام سوالات شما عزیزان در مورد لغاز درب پاسخ بدهد. همین الان با شماره های مندرج در وبسایت تماس بگیرید و سوالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *