موارد استفاده از درب های ضد حریق

در ضد حریق

زمانی که صحبت از درب های ضد حریق می شود، همه می دانیم که این درب ها جزوی از قوانین ساختمان سازی جدید هستند. در واقع آتش سوزی و حریق در ساختمان های کوچک و بزرگ می تواند خسارت های مالی و جانی زیادی به همراه داشته باشد. به همین دلیل است که معمولا قوانین سختگیرانه ای در جهت اجرای ایمنی ساختمان ها وضع می شود.

اما موارد استفاده از درب های ضد حریق چیست؟ معمولا در کجا از این درب های ساختمانی استفاده می شود؟ آیا تنها کاربرد آن ها در ساختمان های مسکونی است؟

در این مقاله از وبسایت رستاچوب می خواهیم در مورد موضوع کاربرد درب های ضد حریق صحبت کنیم. اما پیش از آن، به توضیح ویژگی ها و مشخصات این درب می پردازیم. اگر این موضوع برایتان جالب است، توصیه می کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

جهت خرید انواع در ضدحریق کلیک کنید.

درب های ضد حریق چه هستند؟

پیش از این که به سراغ موارد استفاده از درب های ضد حریق برویم، باید تعریف درستی از آن ها داشته باشیم. همان طور که از نامش نیز مشخص است، درب های ضد حریق از ورود شعله های آتش به داخل محیط جلوگیری می کنند و می توانند تا 4 ساعت هم در برابر آتش دوام بیاورند.

معمولا در ساختار این درب ها  از مواد مختلفی مثل روکش های خاص، ورق فولادی، پشم سنگ یا سرامیک استفاده می شود تا مقاومت آن را در برابر آتش افزایش بدهند. لاستیک درزگیر نسوز نیز در اطراف این درب استفاده می شود تا کاملا درب را احاطه کرده و از انتقال دود به دیگر نقاط ساختمان جلوگیری شود.

در حقیقت زمانی که این لاستیک های درزگیر در معرض حرارت قرار می گیرند، ضخامتشان چند برابر می شود و دیگر امکان عبور دود را نخواهند داد. بیشتر مواقع درب های ضد آتش را در راه پله یا پاگرد نصب می کنند.

زمانی که ساکنین یک ساختمان می خواهند از ساختمان در حال آتش خارج شوند، از پله های اضطراری استفاده می کنند. وجود درب های ضد حریق در این راه پله ها باعث می شود که روند خروج ساکنین از ساختمان با سرعت بیشتری صورت بگیرد. در واقع درب های ضد حریق با عدم انتقال آتش و دود به دیگر طبقات ساختمان، فرصت بیشتری برای فرار به دست می دهند.

معمولا درب های ضد حریق را در جاهای مختلفی استفاده می کنند. مثل:

  • ساختمان های مسکونی و تجاری
  • اداره ها و سازمان ها
  • ورزشگاه ها
  • پالایشگاه ها و نیروگاه های برق و…
  • بیمارستان ها و هتل ها
  • فرودگاه ها

به طور کلی هرجای بزرگی که احتمال وقوع آتش در آن وجود دارد، باید از درب های ضد حریق استفاده کند تا میزان ریسک را پایین بیاورد.

بیشتر مواقع درب های ضد حریق را از چوب های خاصی می سازند. در گذشته اصلی ترین چوب به کار رفته در ساختار درب های ضد آتش، چوب روسی بود. اما از آن جایی که چوب روسی تنها 60 دقیقه می توانست در برابر آتش دوام بیاورد، آن را با درب های نوین تری مثل درب های فولادی جایگزین ساختند. درب های فولادی را با روکش های مختلف می پوشانند تا علاوه بر زیبایی، مقاومت بالایی هم داشته باشند.

نکته ی بسیار مهمی که در خصوص درب های ضد حریق وجود دارد این است که با توجه به متریال به کار رفته در آن ها، ممکن است که مقاومتشان در برابر آتش متفاوت باشد. مثلا برخی از درب های ضد حریق از رنگ های کوره ای ضد حریق استفاده کرده اند که پوشش اضافه تری در برابر آتش به وجود می آورد.

یک درب ضد حریق ممکن است از 20 دقیقه الی 90 دقیقه در برابر حرارت دوام بیاورد. البته درب های ضد حریق فولادی که در ساختمان های بزرگ به کار می روند، تا 240 دقیقه نیز تاب می آورند و ذوب نمی شوند. درب های ضد حریق استاندارد، ملزومات خاصی دارند که مقاومتشان را در برابر آتش بیشتر می کند. در بخش دیگری از مقاله به این ملزومات پرداخته ایم.

بیشتر بخوانید:‌ همه چیز درباره ی درب های ضدحریق و موارد استفاده از آنها

ویژگی های فنی درب ضد حریق ( مقاومت تا 240 دقیقه)

  • پروفیل چهارچوب این درب های ضد حریق از ورق های فولادی به ضخامت 1.5 الی 2 میلی متر ساخته شده است.
  • لنگه ی این درب از ورق فولادی با ضخامت 1 الی 1.25 میلی متر ساخته دشه است
  • مجهز به نوار دودبند هستند که در برابر اتش مقاوم است.
  • لنگه ی این درب های ضد حریق از دو لایه ورق فولادی تشکیل شده است که دارای تقویت کننده های مخصوصی هستند که درب را در برابر تغییر شکل و کنش های حرارتی مقاوم می سازند.
  • چهارچوب و درب های ضد حریق با رنگ های مخصوص پودری الکترواستاتیک پوشش داده شده اند.

تجهیزات درب ضد حریق

زمانی که یک درب ضد حریق خریداری می کنید، باید حتما توجه داشته باشید که به ابزار و ادوات زیر مجهز باشد:

  • نوار دود بند( نواری که مانع از انتقال دودهای سمی به دیگر نقاط ساختمان می شود)
  • دستگیره های آنتی پنیک
  • آرام بند
  • دستگیره های متحرک

درب ضدحریق

نصب درب های ضد حریق به چه صورت است؟

احتمالا به خوبی می دانید که نصب درب های ضد حریق، کاری پیچیده و تخصصی است و باید توسط کارشناس صورت بگیرد. یکی از مهم ترین مواردی که به هنگام نصب درب های ضد حریق باید بدانید، محل نصب آن هاست. نصب درب های ضد حریق به دو صورت انجام می شود:

  • خشک: در این روش، فرم انتظار کار شده و داخل چهارچوب را باید با عایق حرارتی پر کنند.
  • تر: در این شیوه از نصب درب های ضد حریق، فرم انتظار کار نشده است و داخل چهارچوب درب را باید با ملات پر کرد و سپس توسط تراز لیزری شاغول نمود.

درب های ضد حریق را با استاندارهای مختلفی می سازند. اما مهم ترین و رایج ترین استانداردهای روز دنیا متعلق به کشور آمریکا، انگلستان، آلمان و فرانسه است.

مشاهده کنید: انواع دستگیره درب ضد حریق

انواع درب های ضد حریق

احتمالا به خوبی می دانید که درب های ضد حریق در انواع و اقسام مختلفی ساخته می شوند. در واقع رایج ترین دسته بندی این درب ها مربوط به ظاهرشان است. در ادامه به برخی از مهم ترین درب های ضد آتش موجود در بازار ایران می پردازیم:

درب ضد حریق چوبی

یکی از بهترین و رایج ترین درب های ضد حریق موجود در بازار، درب هایی است که ساختار چوبی دارند. همان طور که گفتیم در گذشته از چوب روسی برای ساخت چنین درب هایی استفاده می شد، اما امروزه از چوب های دیگری نیز استفاده می کنند. البته چهارچوب این درب های ضد آتش باید فلزی باشد. ضخامت درب های ضد حریق چوبی باید حداقل 5 سانتی متر باشد.

نکته ی دیگری که در مورد درب های ضد حریق چوبی وجود دارد این است که نباید هیچگونه رنگ یا cnc در آن ها به کار رفته باشد.

درب ضد حریق فلزی

همان طور که از نامشان نیز پیداست، این درب ها از جنس فلزات مختلف ساخته می شوند. شاید زیبایی منحصر به فرد درب های چوبی ضد حریق را نداشته باشند اما مقاومتشان در برابر آتش بالاست.

البته لازم به ذکر است که درب های ضد حریق فلزی وزن سنگینی دارند و نمی توان آن ها را روی چهارچوب های ساده ی فلزی نصب کرد. معمولا بر اساس رطوبت موجود در ساختمان، از ورق های فلزی گالوانیزه یا ورق روغنی برای ساخت این درب ها استفاده می شود. همچنین درون ساختار درب های فلزی ضد حریق را با پشم سنگ پر می کنند تا جلوی انتشار آتش گرفته شود.

در ضمن نصب درب های ضد حریق فلزی با استفاده از جوشکاری صورت می گیرد. ابعاد این درب ها نیز معمولا استاندارد است و در سایزهای 100 و 120 در 120 طراحی می شوند.

درب های ضد حریق شیشه دار

یکی دیگر از رایج ترین درب های ضد حریق موجود، درب هایی است که از ترکیب شیشه و چوب یا شیشه و فلز ساخته می شوند. معمولا از چنین درب هایی در ساختمان های عمومی پر تردد استفاده می شود. مثلا بیمارستان ها یا تولیدی های مختلف بزرگ می توانند از درب های ضد حریق شیشه دار استفاده کنند. قیمت این درب های ضد حریق بالاست و معمولا استفاده از آن ها در ساختمان های اداری و مسکونی به صرفه نمی باشد.

معمولا از شیشه های نسوز و نشکن در ساختار درب های ضد حریق استفاده می شود. همچنین نوار درزگیر اطراف شیشه نیز بسیار با دقت برش داده می شود تا از انتشار دود به دیگر نقاط ساختمان جلوگیری به عمل آورد.

هرچقدر از اهمیت عدم سرایت دود به دیگر نقاط ساختمان بگوییم، باز هم کم گفته ایم. چرا که خیلی وقت ها انتشار دود مانع از فرار ساکنین می شود و خسارت های جانی به همراه می آورد.

همچنین مشاهده کنید:‌ رنگ بندی درب های ضدحریق

کاربرد درب ضد حریق

همان طور که گفتیم موارد استفاده از درب های ضد حریق بسیار گسترده است و نباید فکر کنیم که فقط در ساختمان های مسکونی و اداری کاربرد دارد. در حقیقت اصلی ترین کاربردهای درب ضد حریق در محل های زیر است:

  • بیمارستان ها
  • انبارهای بزرگ و خزانه ها
  • نیروگاه های برق

در این محل ها، اهمیت حفظ ایمنی بسیار بالاست. به همین دلیل حتما باید از درب های ضد حریق استفاده شود.

خرید درب ضد حریق

زمانی که بلاخره تصمیم به خرید درب های ضد حریق می گیرید، حتما باید به چند نکته دقت داشته باشید:

  • درب ضد حریق مورد نظرتان باید دارای گواهینامه ی فنی مرکز تحقیقات راه و ساختمان باشد
  • دارای گواهینامه ی اصالت کالا باشد
  • از رنگ های مرغوبی برای پوشش آن استفاده شده باشد.
  • ابعاد آن استاندارد باشد تا بتوانید بعدا به راحتی آن را نصب کنید ( در صورتی نیاز می توانید ابعاد مورد نظرتان را نیز سفارش بدهید)
  • جهت باز شدن درب ضد حریق را مد نظر داشته باشید.

درب ضد حریق

دیگر نکات و مشخصات مربوط به درب های ضد حریق

حالا که با موارد استفاده از درب های ضد حریق آشنا شدید، بد نیست که نکات مهم دیگری را نیز در مورد این درب ها بدانید:

  • باید به سادگی در دسترس باشند: مهم ترین ویژگی درب های ضد حریق این است که خیلی سریع شناسایی شوند و به سرعت باز و بسته شوند. به همین دلیل است که از رنگ قرمز برای درب های ضد حریق استفاده می شود و مجهز به دستگیره های آنتی پنیک می باشند.
  • در برابر آتش مقاومت خوبی داشته باشد: هر چقدر زمان مقاومت در برابر آتش درب ضد حریق بیشتر باشد، کیفیت بالاتری دارد و در نتیجه فرصت بیشتری برای فرار به ساکنین می دهد.
  • عایق باشد: مهم ترین نکته این است که درب ضد آتش مورد نظر، از انتقال دود جلوگیری کند. بنابراین عایق سازی آن بسیار مهم است. در ضمن عایق سازی صوتی نیز بسیار مهم است. چرا که ممکن است درب مزبور در نقاطی مثل مدرسه، تئاتر یا استودیوهای صدا به کار برد.
  • دستگیره های ضد حریق داشته باشد: زمانی که درب در حال آتش گرفتن است، باید بتوان به دستگیره های آن دست زد و آن را باز کرد. به همین دلیل است که از دستگیره های آنتی پنیک استفاده می شود. علاوه بر این، خیلی راحت باز و بسته می شوند و نیازی نیست که فشار بیش از حد به آن ها وارد کنید.

سخن آخر

در نهایت باید عنوان کنیم که موارد استفاده از درب های ضد حریق بسیار بالا و متنوع است. تقریبا هر ساختمان بزرگی که روزانه رفت و آمدهای زیادی از آن صورت می گیرد باید از لحاظ آتش سوزی، ایمن سازی شده باشد.

اصلی ترین گام در حفظ ایمنی ساختمان در برابر آتش هم استفاده از درب های ضد حریق است. اگر به دنبال جایی برای خرید انواع درب های ضد حریق هستید، ما به شما رستاچوب را معرفی می کنیم:

سال هاست که رستاچوب، در راستای فروش انواع درب های ساختمانی فعالیت می کند. تنوع مدل ها و طرح های عرضه شده در این فروشگاه بسیار بالاست و تمام سلایق را در بر می گیرد.

کافیست سری به منوی فروشگاه رستاچوب بزنید و با دنیایی از تنوع در درب های ساختمانی مواجه شوید. در ضمن شما می توانید جهت استعلام قیمت انواع درب های ساختمانی با کارشناسان رستاچوب در تماس باشید. در نهایت امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *