انواع دستگیره درب ضد حریق

دستگیره درب ضدحریق

این روزها توجه به حوادثه ساختمانی بیشتر از گذشته است. با توجه به تجربیات تلخی که در سال های گذشته رخ داده است، طبیعی است که توجهات بیشتری به حوادث آتش سوزی داده شود.

در این میان، درب های ضد حریق می توانند نقش مهمی در نجات جان افراد داشته باشد و برای هر ساختمان بزرگی، لازم و ضروری به حساب می آیند. در واقع بدون این درب های ضد حریق، احتمال افزایش تلفات جانی بیشتر می شود.

اما درب های ضد حریق چه هستند چه ساختاری دارند؟ یکی از مهم ترین یراق آلاتی که برای این گونه درب ها به کار می رود، دستگیره درب ضد حریق است. همان طور که احتمالا می دانید، نمی توان برای درب های ضد حریق، از یراق آلات معمولی استفاده کرد. به همین دلیل است که دستگیره درب ضد حریق نیز، ساختار ویژه ای دارد و عملکرد آن در نجات جان افراد از ساختمان در حال آتش سوزی، بسیار مهم است.

در این مقاله از رستاچوب می خواهیم در مورد انواع دستگیره درب ضد حریق صحبت کنیم و بگوییم که هر یک از آن ها چه ویژگی ها و ساختاری دارند.

اگر تصمیم به خرید یراق آلات درب ضد حریق و به خصوص دستگیره درب ضد حریق دارید، توصیه می کنیم این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

دستگیره درب ضد حریق یا دستگیره آنتی پنیک چیست؟

پیش از این که به معرفی انواع دستگیره درب ضد حریق بپردازیم، در ابتدا باید به ضرورت آن اشاره کنیم. در حال حاضر خانه های ویلایی بسیار کمتر شده اند و به دلیل افزایش جمعیت، خیلی از افراد ناچار هستند در ساختمان های چند طبقه زندگی کنند.

بنابراین طبیعی است که باید ساز و کارهای ایمنی افزایش پیدا کند. یکی از این ساز و کارها مربوط به زمانی می شود که ساختمان دچار حادثه هایی مثل حریق و آتش سوزی شده باشد. در چنین شرایطی باید بتوان خیلی سریع ساکنین طبقات بالایی را تخلیه کرد بدون این که آسیبی به جان آن ها وارد شود.

به این ترتیب است که موضوع درب های ضد حریق مهم می شود. این درب ها را می توان در تمامی ساختمان های بزرگ اداری، تجاری یا مسکونی پیدا کرد. اما نکته ی مهم این جاست که یراق آلات درب های ضد حریق باید به گونه ای باشند که خروج اضطراری سریع را تامین کنند. به همین دلیل است که دستگیره های درب ضد حریق که با نام دستگیره آنتی پنیک نیز شناخته می شوند، تا به این حد اهمیت پیدا کرده اند.

باید بدانید که درب های ضد حریق تنها به هنگام بروز حوادثی مثل آتش سوزی یا زلزله استفاده می شوند. به همین دلیل است که ساز و کار یراق آلات آن ها نیز متفاوت است.

مثلا همین دستگیره های آنتی پنیک، به نحوی طراحی شده اند که بیشترین سازگاری را با درب ضد حریق داشته باشند. از طرفی دیگر، امکان خروج سریع و بدون مشکل ساکنین طبقات بالای ساختمان های بلند را فراهم کنند.

زمانی که حوادثی مثل زلزله یا آتش سوزی رخ می دهد، اصلی ترین نکته این جاست که در عین فراهم آوردن راهی برای خروج اضطراری ساکنین طبقات بالا، از سرایت آتش به طبقات دیگر نیز جلوگیری شود.

این اتفاق را می توان با استفاده از درب های ضد حریق و دستگیره های منحصر به فردشان فراهم آورد.

جهت مشاهده انواع درب ضدحریق مشاهده کنید.

انواع دستگیره آنتی پنیک

همان طور که اشاره کردیم، درب های ضد حریق شرایطی را فراهم می آورند که افرادی که در طبقات بالاتر ساختمان های بلند گیر افتاده اند بتوانند به راحتی، از ساختمان خارج شده و آسیب جانی نبینند.

زمانی که یک ساختمان در حال آتش سوزی است، طبیعتا خیلی از وسایل آتش می گیرند و ذوب می شوند. اما موضوع درب ضد حریق و دستگیره های آن متفاوت است. کیفیت ساخت این دستگیره ها به قدری بالاست که می توانند در برابر حرارت مقاومت بی نظیری از خود نشان دهند.

در واقع اگر دستگیره ی آنتی پنیک به کار رفته در درب ضد حریق، کیفیت لازم را نداشته باشد، جان های زیادی از دست خواهد رفت و دردسرهای عدیده ای به همراه خواهد آورد.

دستگیره ای آنتی پنیک را امروزه تحت یک استاندارد به خصوص به نام UL می سازند. می توان دستگیره های آنتی پنیک را روی وسایل زیر نصب کرد:

  • درب های ضد حریق
  • درب خروج اضطراری
  • درب های تخلیه
  • انواع درب های مقاوم در برابر حریق
  • درب اتاق برق
  • درب اتاق ترانس نیروگاه ها
  • درب سایت های پالایشگاهی

دستگیره تاچ ضد حریق

در این درب ها، به دلیل حساسیت بالایی که دارند باید از بهترین یراق آلات استفاده کنند و در این میان، دستگیره های آنتی پنیک، بهترین چیزی است که می توانند در اختیار داشته باشند.

اما سوال دیگری که در این میان مطرح می شود این است که دستگیره های درب ضد حریق چگونه کار می کنند؟ در واقع وجه تمایز اصلی این دستگیره با دیگر دستگیره های درب چیست؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که دستگیره های درب ضد حریق، لازم نیست که با دست باز شوند. کافیست که با هر جایی از بدنتان که می توانید، درب را هل داده تا باز شود. اگر نگاه دقیق تری به ساختار دستگیره های آنتی پنیک بندازید متوجه خواهید شد که دارای یک میله به شکل افقی هستند. این میله را تمام افراد با هر میزان از توانایی می توانند به راحتی هل داده و به این ترتیب درب را باز کنند.

حال با توجه به تمام این موارد می خواهیم برخی از مهم ترین مدل های دستگیره درب ضد حریق یا همان آنتی پنیک را به شما معرفی کنیم:

  • دستگیره خروج اضطراری Exi-Eco touch3 سارو
  • دستگیره خروج اضطراری فشاری مدل RUSTIC-304
  • دستگیره خروج اضطراری فشاری مدل STRONG CHANG
  • دستگیره درب ضد حریق برند کاله arco
  • دستگیره خروج اضطراری میله ای سارو – ساخت کشور ایتالیا
  • دستگیره خروج اضطراری میله ای مدل ISEO-9414000504
  • دستگیره خروج اضطراری فشاری مدل SGS
  • دستگیره درب ضد حریق مدل GH
  • دستگیره درب ضد حریق مدل ISEO
  • دستگیره خروج اضطراری میله‌ای مدل KALE_EN1125
  • دستگیره خروج اضطراری فشاری مدل RUSTIC_304

انواع دستگیره های خروج اضطراری

در میان انواع دستگیره های ضد پنیک، دو نوع دستگیره داریم که کاربردهای بیشتری دارند: دستگیره های پنیک اهرمی و دستگیره های خروج اضطراری میله ای!

این دو نوع دستگیره در جاهای مختلفی استفاده می شوند و کاربردهای وسیعی دارند. برخی از آن ها را ممکن است در درب های خروج اضطراری به کار ببرند و برخی دیگر مختص درب های ضد حریق می باشند. در ادامه به انواع آن ها اشاره کرده ایم:

بیشتر بخوانید: نکاتی در مورد آرام بندهای درب ضد حریق

دستگیره خروج اضطراری فشاری

یکی از رایج ترین و محبوب ترین دستگیره های آنتی پنیک که معمولا هم روی درب های خروج اضطراری نصب می شود، دستگیره های فشاری است. این دستگیره ها علاوه بر این که کیفیت خیلی بالایی در ساخت خود دارند، امنیت ساختمان را نیز به خوبی تامین می کنند و به همین دلیل است که رواج زیادی دارند. دستگیره های آنتی پنیک فشاری دارای یک میله فنری از جنس فلز هستند که در راستای مخالف بازشوی درب قرار گرفته است. زمانی که این صفحه فلزی را فشار می دهید، زبانه قفل آزاد می شود و درب باز می گردد. به این ترتیب سریعا می توان ساختمان را ترک کرد. به دلیل امکان خروج سریع، نام دیگری دستگیره خروج اضطراری فشاری، دستگیره تاچ نیز هست. چرا که با یک لمس می توان سریعا آن درب را باز کرده و خارج شد.

دستگیره خروج اضطراری میله ای

نوع دیگری از دستگیره های موجود در بازار هستند که با استفاده از یک اهرم کار می کنند و به همین دلیل است که با نام دستگیره خروج اضطراری میله ای نیز شناخته می شوند. جنس این دستگیره ها به نحوی است که کاملا ضد آتش می باشند و در دمای بالا نیز دوام می آورند. در واقع استاندارد این دستگیره ها NFPA است که می تواند مدت زمان زیادی در برابر آتش مقاومت کند و آسیب نبیند.

امروزه هر ساختمان بلند و بزرگی، ملزم است که از درب های ضد حریق با دستگیره های آنتی پنیک استفاده کند تا خروج ساکنین به هنگام وقوع حوادث آسان و راحت باشد. این مسائل جزو استانداردهای ساختمان سازی است و سازمان های آتش نشانی بدون داشتن چنین وسایلی، مجوز مربوطه را صادر نمی کنند.

بنابراین در صورتی که از چنین درب و دستگیره هایی در ساختمان خود استفاده نکنید، بعید است که بتوانید پایان کار دریافت کنید.

دستگیره در ضد حریق

انتخاب دستگیره درب ضد حریق

زمانی که تصمیم می گیرید که یک دستگیره درب ضد حریق را انتخاب کنید، باید نکات زیادی را مد نظر داشته باشید.

اولین نکته این جاست که این دستگیره ها تنها روی درب های ضد حریق قابل نصب هستند. به همین دلیل اگر درب ساختمان شما معمولی است، نمی توانید چنین دستگیره ای را برای آن استفاده کنید.

هر چقدر که تکنولوژی ساخت دستگیره درب ضد حریق پیشرفته تر باشد، احتمالا کارایی بهتری هم دارد. بنابراین حواستان به تکنولوژی ساخت این دستگیره ها نیز باشد.

زمانی که یک ساختمان آتش می گیرد، ممکن است شعله های آتش به همه جا سرایت کنند و به راحتی نتوان دستگیره را لمس کرد. به همین دلیل است که باید به سراغ دستگیره های تاچ یا همان فشاری رفت. به این ترتیب کافیست با پا یا هر وسیله ی دیگری، درب را هل بدهید تا باز شود. بنابراین بهترین انتخاب شما، همین دستگیره های فشاری هستند.

دستگیره های درب ضد حریق که از نوع فشاری هستند، کار تخلیه ساکنین را بسیار ساده تر کرده اند و به همین دلیل است که محبوبیت خیلی زیادی میان افراد و سازندگان پیدا کرده اند و روز به روز، بر تعداد خریداران آن ها افزوده می شود.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره ی درب های ضدحریق و موارد استفاده از آنها

خرید دستگیره درب ضد حریق

اگر بلاخره تصمیم خود را گرفته اید و می خواهید درب ضد حریق و یراق آلات مربوط به آن را خریداری کنید، حتما دقت داشته باشید که دستگیره آنتی پنیک مورد نظرتان، شرایط زیر را داشته باشد:

  • تحت استاندارد ایمنی UL ساخته شده باشد. دستگیره هایی که استاندارد ساخت خاصی ندارند، ممکن است خیلی زود مقاومت خود را در برابر حرارت از دست بدهند.
  • زبانه ی این دستگیره های ضد حریق باید در برابر حرارت و گرما مقاومت خوبی داشته باشد. استاندارد NFPA مشخص می کند که یک دستگیره تا چه مدت زمانی می تواند در برابر آتش مقاومت کرده و خراب نشود. دقت داشته باشید که دستگیره ی مورد نظرتان بر اساس این استاندارد باشد.
  • دستگیره های درب حریق نباید خود به خود باز شوند تا دود و آتش به دیگر طبقات ساختمان سرایت کند. از طرفی دیگر باید عملکرد ساده ای هم داشته باشند و به هنگام آتش سوزی دچار اختلال نشوند و بتوان آن ها را به راحتی باز کرد.
  • آلیاژی که زبانه ی دستگیره از آن ساخته می شود باید از جنس های مقاومی مثل چدن باشد که در برابر حرارت و گرما، مقاومت بی نظیری از خود نشان می دهند. دیگر اجزای دستگیره نیز باید از جنس فولادهای مقاومی مثل آلیاژ ترمواستیل باشد.
  • زیبایی هم در طراحی این دستگیره ها مطرح است و باید سایز و ابعاد مناسبی داشته باشد.
  • تمامی دستگیره های درب ضد حریق یا خروج اضطراری باید به گونه ای راحی شده باشند که بتوان در پشت آن ها، دستگیره های ساده و کلید خور را نصب کرد. به این ترتیب می توان این درب ها را از یک طرف قفل کرد. از طرفی دیگر، در زمان هایی که مسائل امنیتی مطرح باشد، بتوان درب را از هر دو قفل نمود.
  • در نهایت فراموش نکنید که یک دستگیره درب ضد حریق عالی، باید به گونه ای باشد که نیازی به لمس آن وجود نداشته باشد. به این معنی که شما به هنگام حریق، بتوانید با فشار یا هل دادن آن بتوانید درب را باز کنید.

نتیجه گیری

در نهایت باید عنوان کنیم که عملکرد یک درب ضد حریق، بدون یراق آلاتی که کیفیت و کارایی لازم را داشته باشند، صحیح نخواهد بود. بنابراین اگر می خواهید درب ضد حریق شما به درستی کار کند و مشکل خاصی ایجاد ننماید، بهتر است قبل از هر چیزی به فکر خرید دستگیره های آنتی پنیک یا همان ضد حریق باشید.

رستاچوب به عنوان یکی از بزرگ ترین عرضه کنندگان درب های ضد سرقت و درب های ضد حریق، می تواند بهترین مرجع شما برای خرید درب های ضد حریق همراه با دستگیره های آنتی پنیک باشد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان رستاچوب در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *