نعل درگاهی و اصول نصب آن

نعل درگاهی

تا به حال به این فکر کرده اید که محل اتصال دیوار و درب و پنجره از بخش بالایی چگونه است؟ همین الان نگاهی به درب های خانه یا پنجره ها بندازید. چگونه است که این آجرهای دیوار روی درب یا پنجره نمی ریزند و آن را خراب نمی کنند؟

در پاسخ به این سوال باید به یک بخش خیلی مهم از ساختار درب و پنجره به نام نعل درگاهی اشاره کنیم. این نعل های درگاهی در حقیقت می توانند وزن دیوار را تحمل کرده و از ریختن آن جلوگیری کنند. از نعل درگاهی معمولا در جاهایی استفاده می شود که دیوار در فاصله ای بالاتر از سطح زمین شروع می شود.

همچنین ناگفته نماند که اصلی ترین کاربرد آن در دیوارچینی بالای چهارچوب های درب و پنجره هاست. باید بدانید که خود درب و پنجره به تنهایی قادر به تحمل وزن دیوار و آجرهای آن نیستند و لازم است که از وسایل و المان های کمکی مثل همین نعل درگاه استفاده شود.

در این مقاله از وبسایت رستاچوب می خواهیم به طور دقیق و مفصل در مورد نعل درگاه صحبت کنیم و بگوییم که این المان به چه کاری می آید و از چه انواعی ساخته شده است. با ما همراه باشید.

نعل درگاه چیست؟

تا به این جای کار، به طور کلی در خصوص کاربرد نعل درگاه آموختید. اما آیا می دانید که ظاهر این نعل های درگاهی چگونه است؟ اگر از نزدیک به آن ها دقت کنیم می بینیم که نعل های درگاهی در حقیقت نوعی تیر به حساب می آیند که در بخش بالای چهارچوب درب و پنجره نصب شده اند تا فضای خالی آن را جبران کنند و بار موجود روی درب یا پنجره را تحمل کنند.

همچنین اگر تصمیم به استفاده از دهانه و بازشو داشته باشید، حتما باید از نعل درگاهی استفاده کنید.

نکته ی مهم دیگر این جاست که این نعل های درگاهی را از وسایل و متریال مختلفی می سازند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

بیشتر بخوانید: فریم انتظار یا ساب فریم

انواع نعل درگاه – از لحاظ متریال

یکی از اصیل ترین دسته بندی نعل های درگاهی بر اساس جنس آن هاست. در واقع نعل های درگاهی را از جنس های مختلفی می سازند که به برخی از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

نعل درگاهی فلزی

یکی از اصلی ترین متریال به کار رفته در ساخت نعل درگاهی، فلز است که به دلیل استحکام و مقاومتی که دارد می تواند به خوبی بار دیوار را تحمل نماید. همچنین می توان گفت که اجرای این نوع از نعل های درگاهی بسیار ساده است و در اسکلت بندی های مختلف ساختمانی می توان از آن ها استفاده کرد.

نعل های درگاهی در حقیقت از دو تیرآهن ساخته شده است که از طریق جوشکاری به هم وصل شده اند.

این دو تیرآهن بر اساس باری که رویشان وارد می شود، باید در فاصله ای مناسب از هم قرار بگیرند. گاهی مواقع برای ساخت این نعل های درگاهی فلزی از مقاطع دوبل نبشی استفاده می شود که با استفاده از میلگرد یا ورق به هم وصل شده اند. دقت داشته باشید که نعل درگاهی باید به هرحال تحمل وزن دیوار را داشته باشد. در صورتی که کیفیت نعل درگاهی به اندازه کافی خوب نباشد، ممکن است که فشار زیادی روی کلاف درب و پنجره وارد شود و در نهایت آن را دچار اعوجاج کند.

نکته ی خیلی مهمی که وجود دارد این است که ضخامت نعل درگاهی باید با ضخامت دیوار یکی باشد. در ضمن نباید فراموش کرد که طول نشیمن گاه نعل درگاه باید از طرفین حداقل 25 سانتی متر در نظر گرفته شود. این موضوع در خصوص بیشتر نعل های درگاهی صدق می کند.

جهت خرید انواع درب ساختمان کلیک کنید.

نعل درگاه بتنی

یکی دیگر از مهم ترین متریال به کار رفته در ساخت نعل درگاهی، بتن است. در واقع رواج این نعل درگاه در ساختمان سازی بسیار بالاست. این نعل ها در حقیقت یک تیر بتنی است که با استفاده از میلگرد آن را مقاوم کرده اند. برای انجام این کار، میلگردها را برش داده و بر اساس طول نعل می برند. سپس با استفاده از دستگاه خاموت آن ها را به هم وصل می کنند و در نهایت نیز عملیات بتن ریزی انجام می گیرد.

نکته ای که در خصوص نعل درگاه بتنی می توان گفت این است که این نعل ها، پروسه ی ساخت طولانی مدتی دارند. به همین دلیل در مواردی که وزن دیوار خیلی بالاست استفاده می شود.

نعل درگاهی

نعل درگاه چوبی

متریال چوب، علاوه بر این که زیبایی خاصی دارد، کاربردهای فراوانی نیز می تواند داشته باشد که یکی از آن ها، ساخت نعل درگاهی است. البته باید بگوییم که این نوع نعل ها در گذشته، محبوبیت بیشتری داشتند و امروزه کمتر استفاده می شوند.

اصلی ترین دلیل عدم استفاده ی آن ها، معایب ذاتی چوب مثل عدم مقاومت نسبت به رطوبت، حشرات و …است. امروزه متریال بهتری مثل فلز و بتن وجود دارند که برای ساخت نعل درگاهی از آن ها استفاده شود.

نعل درگاهی سنگی

یکی دیگر از جالب ترین نعل های درگاهی که استفاده می شود، نعل های سنگی است که البته این روزها چندان رواج ندارد. باید بدانید که وزن سنگ بسیار بالاست و می تواند فشار زیادی بر ساختمان و درب ایجاد کند. همچنین حمل و نقل آن کار ساده ای نیست و به نیروهای انسانی بیشتری احتیاج دارد.

در صورتی می توان از سنگ برای ساخت نعل درگاهی استفاده کرد که دیگر متریال ساختمان، مقاومت کافی برای تحمل وزن این سنگ ها را داشته باشند.

نعل درگاه قوسی

یکی از زیباترین نعل های درگاهی موجود در معماری ایرانی، نعل های درگاهی قوسی شکل است که معمولا در ساختمان های قدیمی و تاریخی استفاده شده است. همان طور که از نامش پیداست این نعل های درگاهی معمولا به شکل یک قوس هستند.

مشاهده کنید: تفاوت چهارچوب فلزی فرانسه با مکزیکی

انواع نعل درگاه _ بر اساس کاربرد

به طور کلی نعل های درگاهی را برای دو نقطه استفاده می کنند: نعل درگاه پنجره و نعل درگاه درب!

در ادامه به طور خلاصه به هر یک از آن ها می پردازیم:

نعل درگاه درب

همان طور که از نامش نیز پیداست، این نعل های درگاهی معمولا در بخش بالای چهارچوب درب نصب می شوند. در واقع بعد از این که این المان نصب شد، نوبت به دیوارچینی می رسد.

نعل درگاه پنجره

همان طور که در ابتدای این متن نیز گفتیم، نعل درگاهی برای مقاوم سازی دیوار بالای پنجره یا درب به کار می رود. دلیل اصلی استفاده از این نعل ها هم این است که وزن مصالح ساختمانی مثل آجر، سیمان و …به طور مستقیم روی پنجره نیفتد و آن را خراب نکند.

نکات اجرایی و نحوه نصب نعل درگاهی

در ادامه تصمیم داریم به نکاتی اشاره کنیم که در خصوص نصب نعل درگاهی باید رعایت کنید. با ما همراه باشید:

  • یکی از مهم ترین نکات مربوط به نصب نعل درگاهی این است که عرض آن باید با ضخامت دیوار بالایی برابر باشد. مثلا اگر عرض دیوار 20 سانتی متر است، عرض نعل درگاهی نیز باید همینقدر باشد.
  • طول نشیمن نعل نیز از هر سمت باید در کمترین حالت حدود 25 سانتی متر در نظر گرفته شود.
  • فراموش نکنید که متریال به کار رفته در ساخت نعل درگاهی باید مقاومت کافی و مناسبی داشته باشد.
  • وزن نعل درگاهی باید متناسب با وزن مصالح دیوار باشد. در صورتی که مقاومت کافی نداشته باشد به درب و پنجره نیز فشار وارد می کند و در نهایت آن ها را کج می سازد.
  • در صورتی که می خواهید نعل درگاهی شما علاوه بر مقاومت، قیمت به صرفه ای هم داشته باشد می توانید از نعل درگاه با نبشی به حالت پاباز استفاده کنید که از تکه های آرماتور یا تسمه ساخته شده است.
  • یادتان نرود که محل نصب نعل درگاهی باید به ارتفاعی باشد که انسان به راحتی بتواند از آن درب عبور و مرور داشته باشد.
  • عرض استاندارد پشت تا پشت چهارچوب درب اتاق، باید حدودا 90 الی 100 سانتی متر باشد. برای سرویس های بهداشتی این ابعاد تا 80 سانتی متر می رسد.
  • نصب نعل درگاه، کاری تخصصی و پیچیده است. بنابراین اگر مهارت کافی در انجام آن ندارید، بهتر است که این کار را به افراد متخصص و ماهر بسپارید.
  • نعل های درگاهی باید وزن مشخصی داشته باشند. بهتر است که از متریال سنگینی مثل سنگ برای ساخت آن ها استفاده نکنید. چرا که ممکن است به مرور زمان باعث آسیب دیدن درب و پنجره شوند.
  • در صورتی که از فلزات برای ساخت درگاه استفاده می کنید، حتما کیفیت آن را در نظر بگیرید.
  • برای ساخت کلاف کاذب درب و پنجره های ساختمانی معمولا از قوطی ها استفاده می شود. مقاطع این قوطی ها معمولا 60 در 40 یا 60 در 100 میلیمتری است. در واقع این دو مقطع، به دلیل ابعادی که دارند بسیار پر مصرف می باشند.
  • در صورتی که اطراف بازشوی درب و پنجره از ستون، کلاف عمود یا وال پست استفاده شده است، نعل درگاهی بدون هیچ مشکل خاص یا دردسری باید به آن وصل شود.
  • اتصال نعل درگاهی به وال پست از طریق جوشکاری صورت می گیرد. در صورتی که ساختمان بتنی باشد ، از رول بولت یا ستونک فولادی برای اتصال نعل درگاه استفاده می شود.
  • دقت داشته باشید که برای ایجاد تکیه گاه، نمی توانید ستون را تراش بدهید.
  • به هنگام نصب نعل درگاهی باید از تیرآهن هایی استفاده کنید که هیچگونه خرابی یا وصله ای ندارند و از استحکام آن ها اطمینان دارید.
  • چنان چه از پایه های آجری برای نعل های درگاه بتنی استفاده شده باشد، باید تکیه گاه مناسبی برای آن ها استفاده کنید.
  • در صورتی که می خواهید در ساخت دهانه های بلند صرفه جویی کنید و از مقدار خیز آن ها کم کنید، در وسط نعل درگاهی از یک آویز استفاده کنید و آن را به اسکلت سازه متصل نمایید.
  • دقت داشته باشید که در صورت استفاده از چند درگاه در کنار هم، باید از یک نعل درگاه سرتاسری استفاده نمایید.
  • در صورتی که از نعل درگاه فلزی استفاده می کنید، حتما باید آن را با مواد ضد زنگ و ضدحشرات پوشش دهید. معمولا روی نعل درگاهی را با گچ می پوشانند و همان طور که می دانید، گچ ماده ای بسیار خورنده است و می تواند بعد از مدتی نعل درگاه را دچار خرابی و زنگ زدگی نماید. این زنگ زدگی بعد از مدتی خودش را در قالب لکه های تیره و قرمز روی گچ دیوار نمایان می کند و منظره ی ناخوشایندی می سازد. به همین دلیل بهتر است که از پوشش های ضد زنگ روی نعل درگاه استفاده شود.
    همان طور که اشاره کردیم، نعل درگاهی باید حداقل بین 20 الی 25 سانتی متر روی دیوارهای جانبی قرار بگیرد. البته ممکن است بر اساس شرایط، این مقدار تا 50 سانتی متر نیز برسد.
  • دقت داشته باشید که ارتفاع نصب نعل درگاهی باید به دقت صورت بگیرد. چرا که در آینده نمی توان ارتفاع آن را جا به جا کرد یا انجام این کار خیلی گران و هزینه بر است.

بیشتر بخوانید: ترفندهای بیرون آوردن کلید شکسته از قفل

سخن آخر

در نهایت باید اشاره کنیم که استفاده از نعل درگاهی برای ساخت هر درب و پنجره ای لازم و ضروری است. درب های ساختمانی وسایلی ظریف به حساب می آیند که اساسا قرار است بخشی از زیبایی منزل ما را تامین کنند. به همین دلیل است که هیچ گونه فشاری نباید بر آن ها وارد شود تا شکل و ظاهرشان را به هم بزند.

در ضمن درب و پنجره های ساختمانی قرار است که نقش عایق بندی ساختمان را نیز به عهده داشته باشند و کوچکترین اختلال در عملکرد آن ها، این مسئله را نیز زیر سوال می برد.

به همین دلیل است که از نعل های درگاهی استفاده می کنیم تا به بهترین شکل ممکن، از درب و پنجره محافظت شود و اجازه ندهیم که وزن بیشتری روی آن ها وارد گردد.

رستاچوب به عنوان یکی از بهترین فروشندگان درب های ساختمانی می تواند بهترین مرجع شما برای پاسخ گویی باشد. چنان چه هنوز هم سوالی در مورد نصب نعل درگاهی دارید، می توانید با کارشناسان رستاچوب در تماس باشید.

در غیر این صورت و برای خرید انواع درب های ساختمانی به منوی رستاچوب مراجعه کنید. دنیایی از درب های لوکس ساختمانی در این فروشگاه آنلاین عرضه می شوند و شما می توانید بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *