مقررات ملی ساختمان

مقررات ملی ساختمان

جست و جوی کوتاهی در اخبار ساختمانی به شما نشان می دهد که چه تعداد از این ساختمان ها از لحاظ ایمنی دچار مشکل هستند.

این جاست که بحث اهمیت مقررات ملی ساختمان مطرح می شود! احتمالا شما هم شنیده اید که ساختمان سازی بر اساس یک سری قوانین و مقررات مشخص انجام می شود که اصلا هم ساده نیستند.

پروسه‌ی بالا آوردن و تکمیل یک سازه، کاری سخت و پیچیده است و به همین دلیل بدون وجود مقررات مشخص و واضح، بعید است که بتوان چنین کاری را انجام دهید.

در این مقاله از رستاچوب، می خواهیم به سراغ معرفی مقررات ملی ساختمان برویم و بگوییم که هر یک از آن ها چگونه می توانند منجر به بهبود وضعیت سازه شوند.

به طورکلی باید اشاره کنیم که به مجموعه‌ی بایدها و نبایدهایی که در حین ساختمان سازی رعایت می کنید تا امنیت ساختمان بیشتر شود، مقررات ملی ساختمان گفته می شود.

البته باز هم باید اشاره کنیم که این مقررات، جزئیات فراوانی دارند و پرداختن به تمامی این جزئیات در قالب یک مقاله ی ساده، امکان پذیر نیست. اما تلاش می کنیم که در ادامه ی این مقاله، به صورت مختصر آن ها را معرفی کنیم.

بنابراین اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص دارید، توصیه می کنیم ادامه ی این مطلب را از دست ندهید.

جهت خرید انواع درب ساختمانی کلیک کنید.

مقررات ملی ساختمان چیست؟

همان طور که گفتیم به مجموعه ای از ضوابط اجرایی و مقرراتی که حین طراحی، فنی، نظارت و اجرای عملیات ساختمانی باید رعایت کرد را مقررات ملی ساختمان می گویند.

این قوانین در تمام مراحل اجرا مثل تخریب، توسعه ی ساختمان، نوسازی یا تغییر کاربری و بهره برداری از ساختمان باید رعایت شوند.

اما چرا؟ این همه سخت گیری برای چیست؟

بارها دیده ایم که ساختمان های مختلف بعد از یک حادثه مثل آتش سوزی یا زلزله، به طور کامل تخریب شده اند. به همین دلیل است که سازمان ها و ارگان های مربوطه، امروزه برای جلوگیری از تلفات جانی و مالی به سراغ این مقررات رفته اند و روی اجرایشان سخت گیری می کنند. در حقیقت اجرای این مقررات باعث ایمن سازی، آسایش و صرفه ی اقتصادی خواهد بود.

سوال دیگری که در این میان مطرح می شود این است که مقررات ملی ساختمان بر اساس چه اسلوب ها و قواعدی تنظیم می شود؟

به طور کلی مقررات ملی بر سه قاعده استوار است:

  • تنظیم مقررات ملی ساختمان
  • سلسله مراتب تنظیم مقررات ملی ساختمان
  • انتشار این مقررات

در واقع، ابتدا مقررات مختلف در خصوص ساختمان سازی باید تنظیم و تهیه شوند. بعد از آن باید به سراغ اولویت بندی رفت. کسانی که در امور ساختمان سازی مشغول فعالیت می باشند، به خوبی می دانند که سلسله مراتب اجرای این قوانین بسیار حائز اهمیت است. مثلا شما در ابتدا باید ساختمان مربوطه را در برابر ریزش مقاوم سازی کنید، سپس به سراغ ایمن سازی آن در برابر حریق و آتش سوزی بروید.

در نهایت نیز باید ساز و کاری جهت انتشار این مقررات ملی وجود داشته باشد تا تمام کسانی که می خواهند اقدام به ساخت و ساز کنند، از این مقررات ملی ساختمان سازی آگاه باشند.

تمام این امور توسط ارگان ها و سازمان های دولتی انجام می شود. سازمان های مربوط به مسکن، شهرداری، آتش نشانی و حتی سازمان برق و گاز نیز در تدوین این اصول و مقررات دخیل می باشند.

بیشتر بخوانید: بائو و پاسار چیست؟

مجریان ساختمان سازی چه کسانی هستند؟

احتمالا به خوبی می دانید که در روند ساختمان سازی، افراد بسیاری دخیل می باشند. اما چه کسانی این روند را پیش می برند؟ چه کسانی دستورات لازم را می دهند؟

بر اساس آیین نامه ی ماده 33 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مبحث دوم مقررات ملی ساختمان سازی تحت عنوان نظامات اداری به تصویب درآمد. این ماده که در تیرماه سال 1383 توسط وزارتخانه های مسکن و شهرسازی پیشنهاد شده بود، به تصویب هیئت وزیران نیز درآمد و اجرای آن لازم شد.

بر اساس این آئین نامه، اجرای تمامی قواعد فنی در طراحی و اجرای ساختمان ها، از اصلی ترین مقررات ملی ساختمان به شمار آمد. بر اساس ماده ی 5 این آیین نامه، تمام طرح هایی که اجرا می شود (مثل معماری، طرح های تاسیسات برقی و مکانیکی و…) باید از سوی شخص حقوقی و یا دفاتر مهندسی طراحی ساختمانی که پروانه ی اشتغال هم دارند، طراحی شده باشند.

به این ترتیب به نظر می آید که مسئول اصلی تمام طراحی های ساختمانی، همین شرکت ها یا دفاتر ساختمانی هستند که پروانه‌ی اشتغال دارند. بنابراین اولین گام از رعایت قوانین ملی ساختمانی این است که تمام طراحی های مربوطه توسط شرکت های قانونی صورت گرفته باشد.

اما این قانون خیلی زود مورد شک و تردید قرار گرفت و بحث های زیادی پیرامون آن رخ داد. تا پیش از باطل شدن ماده 9 این آیین نامه، عملیات اجرایی ساختمان باید توسط شرکت های مهندسی صورت می گیرند و مجریان ساختمان سازی، همین افراد بودند. بر اساس این ماده ی قانونی، مالکان برای انجام امور ساختمانی خود باید از این گونه مجریان استفاده کنند.

در ماده ی 10 همین آیین نامه نیز اشاره شده که شهرداری ها و تمام مراجعی که مسئول صدور پروانه ی ساختمانی هستند باید نام و مشخصات این مجریان را از طرف مالک ساختمان دریافت کنند و نسخه ای از قرارداد منعقد شده را در اختیار شهرداری ها و سازمان های نظام مهندسی بگذارند.

اما بعد از مدتی، این موضوع تغییر پیدا کرد. بر اساس بخشنامه ای که از سوی وزارت راه و شهرسازی به تمام کشور ارسال شد،  تاکید صورت گرفت که اجرای دستورالعمل طریقه ی فعالیت سازندگان مسکن و ساختمان که در سال 1387 تصویب شده بود، بر اساس دستورالعمل های قبلی برقرار شود. به این صورت تمام کسانی که صلاحیت لازم برای ساخت و ساز را داشتند، دارای پروانه ی اشتغال شده و از سوی وزارت مسکن و شهرسازی تایید شدند.

به عبارت دیگر تمام سازندگان حقیقی شامل مهندسین، دارندگان دیپلم فنی، کاردان های فنی، معماران تجربی، سازندگان حقوقی (شامل شرکت ها و موسسات دارای پروانه اشتغال) واجد شرایط به حساب آمده و می توانستند مجری ساخت و ساز باشند.

بر اساس ماده 4 دستورالعمل، میزان ظرفیت اشتغال مهندسین، معماران و کاردانان و… مشخص شده است. مثلا اشخاص حقیقی حداکثر تا 3 هزار مترمربع می توانند ساخت و ساز داشته باشند. از سوی دیگر شرکت های ساختمانی نیز بر اساس رتبه بندی خود می توانند حداکثر تا 70 هزار متر مربع، پروژه های ساختمانی را قبول کنند و عملیات اجرایی آن ها را بر عهده بگیرند.

کاربرد مقررات ملی ساختمان

سوال بسیار مهمی که ایجاد می شود این است که کاربرد این مقررات ملی ساختمان سازی در کجا نمود پیدا می کند؟

در پاسخ باید به بخش های زیر اشاره کنیم:

  • ضدحریق بودن ساختمان
  • ضدزلزله بودن ساختمان
  • آکوستیک سازی و عایق سازی ساختمان

و…

این ها بخش کوچکی از کاربردهایی است که اجرای این قوانین می تواند به همراه داشته باشد.

در حقیقت زمانی که مهندسین و طراحان ساختمان بر اساس این اصول مهندسی، سازه ای را تکمیل می کنند و می سازند، ایمنی و امنیت افراد و مالشان را تضمین می کنند.

تمام ساختمان ها باید ملزم به رعایت ایمنی و بهداشت افراد و ساکنین باشند. لازم به ذکر است که هرچقدر این مقررات جدی تر گرفته شوند، عمر سازه نیز بالاتر می رود و در نتیجه، در هزینه های ساخت و ساز نیز صرفه جویی می شود. چرا که دیگر نیازی به تعمیر و ترمیم آن ها نخواهیم بود.

مقررات ملی ساختمان

مزیت های رعایت قوانین و مقررات ملی ساختمان برای ساکنین

در کنار تمام مزیت هایی که اجرای این قوانین برای شهر و کشور دارد، خود ساکنین هستند که بیشتر از دیگران منتفع می شوند. در حقیقت تاکید زیاد بر اجرای مقررات ملی ساختمان در وهله ی اول برای افزایش کیفیت زندگی ساکنین این ساختمان هاست. مثلا:

  • ساکنین ساختمان به دلیل قوانین عایق سازی صوتی می توانند از آرامش بیشتری در خانه برخوردار شوند
  • عایق سازی حرارتی باعث می شود که دمای محیط همواره مطلوب و مطبوع باشد.

گرچه به نظر می آید که در ابتدا این قوانین هزینه بر و دست و پا گیر هستند، اما در ادامه متوجه می شوید که تا چه حد در کاهش هزینه های ساکنین موثر هستند.

در کنار تمام این مسائل، قوانین ساختمان سازی تاکید می کند که از مصالح مرغوب استفاده شود تا در نهایت سازه ای باکیفیت تولید گردد. در نتیجه می توان اطمینان داشت که ساختمان مربوطه تا سال ها نیازی به تعمیر یا ترمیم ندارد.

به طور کلی، آیین نامه ی مربوط به قوانین ملی ساختمان سازی در سرتاسر کشور لازم الاجراست. به این معنی که تمامی شهرهای کشور موظف هستند که این قوانین را اجرایی کنند و به شهر خاصی محدود نمی شود.

مثلا برخی از سازندگان تصور می کنند که قوانین مربوط به عایق سازی صوتی که در این آیین نامه ذکر شده است، صرفا مربوط به شهرهای بزرگ است. اما نباید تصور کرد که عایق سازی صوتی برای شهرهای کوچک مفید نیست. تمام قوانین این آیین نامه باید به صورت یکسان در همه جا رعایت شود.

بیشتر بخوانید: لمسه کوبی درب چیست

مباحث مربوط به مقررات ملی ساختمان

اما اجازه بدهید به طور خلاصه و مختصر اشاره کنیم که کتابچه ی آیین نامه ی مقررات ملی ساختمان شامل چه مباحثی است. در ادامه به صورت موردی به آن ها پرداخته ایم:

  • در ابتدا به تعریف این مباحث پرداخته اند
  • سپس نظامات اداری حاکم بر این مقررات تبیین شده اند
  • مقررات مربوط به حفاظت ساختمان در برابر آتش سوزی و حریق
  • الزامات مهم و عمومی ساختمان سازی ذکر شده است
  • مصالح و فرآورده های ساختمانی باید چگونه باشند
  • بار وارد شده بر ساختمان چقدر باید باشد و معیار آن چیست
  • پی و پی سازی ساختمان باید چگونه باشد
  • طرح و اجرای ساختمان با مصالح موجود چگونه باید صورت بگیرد
  • اجرای بتن آرمه و طراحی آن باید چگونه باشد
  • ساختمان های فولادی باید چگونه طراحی و اجرا شوند
  • اجرای ساختمان از لحاظ صنعتی چگونه است
  • در حین اجرای ساختمان، چگونه باید ایمنی و حفاظت کار را حفظ کرد
  • تاسیسات برقی ساختمان ها باید چگونه طراحی و اجرا شوند
  • تاسیسات مکانیکی ساختمانی چگونه است
  • نصب آسانسورها و پله های برقی
  • تاسیسات بهداشتی ساختمانی
  • لوله کشی گاز طبیعی
  • عایق بندی و تنظیم صدا برای ساختمان های بزرگ و کوچگ
  • روش های صرفه جویی در مصرف انرژی
  • علائم و تابلوها
  • پدافندهای غیرعامل
  • شیوه های مراقبت و نگهداری از ساختمان ها

بیشتر بخوانید: کلاف چوبی فینگر جوینت

عایق سازی با درب های ساختمانی

همان طور که متوجه شدید یکی از مهم ترین بخش های ساختمان سازی، عایق سازی آن است. علاوه بر این که در مراحل سفت کاری ساختمان باید به این نکته توجه ویژه ای شود، نباید از اقداماتی که می توان در حین نازک کاری ساختمان انجام داد، غافل شد.

یکی از مهم ترین اقداماتی که برای عایق سازی ساختمان می توان انجام داد، استفاده از درب های عایق ساز است.

زمانی که از عایق سازی صحبت می کنیم، منظور سه چیز است:

  • عایق سازی صوتی
  • عایق سازی حرارتی
  • عایق سازی برودت

خوشبختانه درب های ساختمانی می توانند در هر سه مورد، دخیل باشند. با نصب یک درب ساختمانی مناسب می توانید محیطی آرام و آسوده برای خودتان بسازید.

مقررات ساختمان

سخن آخر

در نهایت می خواهیم یکی از بهترین فروشگاه های آنلاین درب های ساختمانی را به شما معرفی کنیم:

همان طور که مشاهده کردید، مقررات ملی ساختمان بسیار مهم هستند و باید به هنگام اجرای پروژه های ساختمانی مورد توجه قرار بگیرند. اشاره کردیم که نصب درب های ساختمانی نیز، بخش مهم و ویژه ای در اجرای درست این قوانین دارند.

ما در فروشگاه رستاچوب، تلاش کرده ایم که بهترین درب های ساختمانی را ارائه کنیم. درب هایی که اطمینان داریم می توانند در حفظ ایمنی سازه موثر باشند. از درب های ضد سرقت بسیار مرغوب گرفته تا درب های ضد حریق که ایمنی سازه را تضمین می کنند.

شما می توانید با مراجعه به منوی فروشگاه رستاچوب با دنیایی از تنوع رو به رو شوید. همچنین در صورتی که می خواهید قیمت هر یک از این درب ها را بدانید، کافیست با کارشناسان رستاچوب تماس بگیرید. در نهایت امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *