بحث ایمنی ساختمان یکی از مهم ترین چیزهایی است که در ساخت و ساز باید به آن توجه کرد. در چند سال اخیر، آتش سوزی های ساختمانی گسترش زیادی پیدا کرده اند و تمام این مسائل به دلیل عدم استفاده از المان های ضد حریق در ساختمان سازی است.
اما در میان تمام وسایل و ابزارهایی که برای جلوگیری از آتش سوزی در ساختمان استفاده می شوند، درب های ضد حریق بهترین وسایل هستند.
یک درب ضد حریق می تواند ساختمان را در برابر اتفاقات و پیشامدهای آتش سوزی تا حد خیلی زیادی ایمن کند.
اما از ویژگی های یک درب ضد حریق چقدر اطلاعات دارید؟ آیا می دانید که چگونه کار می کنند؟ کاربرد اصلی و اساسی شان را می دانید؟ در این مقاله از وب سایت رستا چوب می خواهیم در مورد درب های ضد حریق صحبت کنیم و بگوییم که هر کدام چه ویژگی هایی دارند. اگر تصمیم به خرید درب ضد حریق دارید، توصیه می کنیم ادامه ی این مطلب را مطالعه کنید.
درب ضد حریق چیست؟
اصلی ترین سوال این جاست که درب های ضد حریق چه هستند. این گونه درب ها همان طور که از نامشان نیز مشخص است، به خوبی می توانند در برابر حریق و آتش سوزی مقاومت کنند و فرصت فرار یا نجات را به ساکنین ساختمان در حال آتش سوزی بدهند.
این گونه درب ها معمولا تا 2 ساعت می توانند در برابر حریق کاملا مقاومت کنند و به این ترتیب از سرایت آتش به دیگر نقاط محیط جلوگیری کنند. بیشتر مواقع جنس چهارچوب این درب ها از فولاد است. روکش آن ها نیز از ورق فولادی می باشد که از رنگ کوره ای استفاده کرده اند.
اما برای این که قدرت درب ضد حریق را بالاتر ببرند در ساختار آن از پشم سنگ نسوز نیز استفاده می شود که نوعی عایق حرارتی به حساب می آید و می تواند تا 4 ساعت در دمای بالاتر از 800 درجه سانتی گراد مقاومت کند.
هم چنین اطراف درب را لاستیک درزگیر نسوز نیز می پوشانند تا دود ناشی از آتش سوزی به داخل نفوذ نکند و منجر به خفگی ساکنین نشود.
درب های ضد حریق را معمولا در پاگرد راه پله های اضطراری نصب می کنند تا به این ترتیب محافظت از ساکنین به بیشترین درجه برسد.
برای مشاهده انواع درب های ضدحریق همراه با مشخصات فنی آنها کلیک کنید.
کاربرد درب ضد حریق
همان طور که از نامش نیز مشخص است، اصلی ترین کاربرد درب ضد حریق برای جلوگیری از انتشار و سرایت آتش سوزی به دیگر نقاط ساختمان است.
اما به طور کلی می توان گفت که درب های ضد حریق را در 4 جا استفاده می کنند:
- درب های خروج اضطراری ساختمان های مسکونی و اداری و البته هتل ها: این دسته از درب های ضد حریق بسیار رایج هستند و جان ساکنین به آن بسته است.
- درب های خزانه ها و انبارها: استفاده از درب ضد حریق در این گونه ساختمان ها و محیط ها بسیار واجب است چرا که وسایل و اشیاء قیمتی در آن ها نگه داری می شود که باید ایمن شوند.
- درب های بیمارستانی: طبیعی است که در صورت آتش سوزی در بیمارستان، روند تخلیه ی بیماران ممکن است طول بکشد چرا که بیماران توان فیزیکی کافی ندارند. اما استفاده از درب ضد حریق فرصت کافی برای خروج را به ساکنین می دهد.
- درب نیروگاه های برقی: رسیدن آتش به ژنراتورهای برقی می تواند خطرات عظیم انفجار را به همراه داشته باشد. به همین دلیل است که استفاده از درب ضد حریق واجب و ضروری می شود.
ویژگی های فنی درب ضد حریق
هر درب ضد حریقی باید دارای یک سری از ویژگی ها و مشخصات فنی باشد که در ادامه فهرست کرده ایم:
- حتما باید از سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی مجوز داشته باشد.
- در برابر دمای 1200 درجه سانتی گراد مقاومت داشته باشد.
- به مدت 120 دقیقه در برابر حریق مقاومت کند.
- به هنگام آتش سوزی شعله ور نشود.
- از انتقال دود و مواد سمی موجود در آن به داخل محیط جلوگیری کند.
- در ساختار آن از مواد سمی و برگشت ناپذیر استفاده نشده باشد و به اصطلاح طرفدار محیط زیست باشد.
- عایق بندی آن به شکل خوبی صورت گرفته باشد( از پشم سنگ نسوز با چگالی 80 استفاده شده باشد و ضخامت آن به نحوی باشد که در برابر صدا و گرما مقاومت کند و اجازه ی نفوذ آتش و دو به طبقات دیگر را ندهد)
- از رنگ کوره ای الکترواستاتیک ضد حریق برای روکش خود استفاده کرده باشد.
- دو لایه ورق فولادی با ضخامت 1.5 باشد.
- در قسمت لولاها تقویت شده و ورق کشی شده باشد.
- این درب های ضد حریق باید دارای 3 عدد لولای فولادی با ابعاد 180 در 140 باشند که قابلیت تنظیم و رگلاژ نیز داشته باشند.
- استفاده از لاستیک درزگیر نسوز در اطراف درب ضروری لازم است تا مانع از انتقال دود به داخل محیط شود.
- بتوان ابعاد درب را سفارش داد. بیشتر مواقع ابعاد استاندارد درب ضد حریق 115 در 210 سانتی است.
- چهارچوب درب از یک ورق فولادی به ضخامت 2 میلی متر تشکیل شده باشد و دو مدل تخت و طرح دار داشته باشد.
- درب ضد حریق را می توان خارج از ابعاد استاندارد نیز تولید کرد.
- درون چارچوب درب ضد حریق نیز باید از یک ورق فولادی با ضخامت 1.5 میلی متر استفاده کرد
- درب ضد حریق باید ضمانت پس از فروش داشته باشد.
- ابزار و یراق آلات درب ضد حریق باید از بهترین جنس( معمولا کاله یا آنتی پانیک داف ترک) باشد.
- دستگیره های درب ضد حریق باید به سرعت و سادگی باز شوند( در صورتی که درب قفل باشد)
- وزن درب ها باید سبک باشد( حداکثر 120 کیلیوگرم)
- رنگ به کار رفته در درب های ضد حریق باید در برابر آتش سوزی منبسط شوند و یک لایه ی مقاوم در برابر آتش به وجود بیاورند.
- جنس درزگیر دودبند نیز در برابر حرارت تا دمای 800 درجه سانتی گراد مقاوم باشد.
- قابلیت نصب شیشه روی درب ضد حریق وجود داشته باشد.
- در جنس های مختلف چوبی و فلزی ساخته شود.
- تمامی یراق آلات درب ضد حریق باید دارای استاندارد ضد حریق داشته باشند.
- این درب ها باید بر اساس استاندارد S تولید شوند.
- به هنگام خرید درب ضد حریق، حتما تاییدیه آتش نشانی را نیز داشته باشد.
مشخصات عمومی درب های ضد حریق
علاوه بر مشخصات فنی، یک سری از ویژگی های فنی نیز باید در مورد درب های ضد حریق وجود داشته باشد که به اختصار آن ها را نام می بریم:
- باید دارای گزارش آزمایش آتش از مرکز تحقیقات ساختمان شهرداری باشد.
- تاییدیه آزمایش گاه های حریق از مراکز مهم بین المللی داشته باشد.
- درب ضد حریق بعد از بسته شدن باید از انتقال و سرایت آتش و دود به طرف دیگر درب جلوگیری کند.
- دارای تمامی سیستم های خود بسته شو، سیستم آرام بند و دستگیره های آنتی پنیک استاندارد باشد.
ابعاد چهارچوب درب ضد حریق مورد تایید آتش نشانی
به طور کلی دو نوع ابعاد استاندارد داریم که مورد تایید سازمان آتش نشانی نیز هستند:
- 112 در 211
- 107 در 211
نکته ی مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که گاهی مواقع ابعاد چارچوب درب شما با ابعاد استاندارد هماهنگی ندارد. در چنین شرایطی می توانید درب ضد حریق خود را سفارش دهید. البته هرگز فراموش نکنید که یراق آلات درب مورد نظرتان باید بهترین کیفیت را دارا باشند. حتما مجهز به جک هیدرولیک آرام بند نیز باشد و دستگیره های آن نیز نسوز باشند.
سایز استاندارد درب ضد حریق فلزی با دو لنگه
اگر بخواهیم یک ابعاد استاندارد و مناسب برای درب ضد حریق نام ببریم، باید به ابعاد 211 در 202 اشاره کنیم. این درب ها از هر جهات استاندارد هستند. اما نوع دیگری از درب های ضد حریق نیز در بازار موجود هستند که از جنس فلز و دو لنگه می باشند. به همین دلیل نصب و راه اندازی آن ها زمان بر و سخت تر است.
البته از لحاظ ویژگی ها و مشخصات فنی و استاندارد، این درب های فلزی دو لنگه نیز مشابه درب های ضد حریق معمولی می باشند.
مهم ترین نکته در مورد درب های ضد حریق این است که همواره بسته اند. تعداد دیگری از طراحی های درب ضد حریق به صورتی است که به هنگام آتش سوزی به شکل اتوماتیک بسته می شوند.
این ویژگی ها بسیار حائز اهمیت است چرا که به هنگام آتش سوزی، لازم است درب کارکرد درستی داشته باشد. به همین دلیل باید به طور مدام عملکرد درب از لحاظ باز شدن چک شود. هم چنین در صورتی که درب باد کرده باشد یا قفل آن دچار مشکل است، فورا تعمیر شوند.
البته طراحی برخی دیگر از درب های ضد حریق به گونه ای است که با یک آهنربای مغناطیسی به سیستم آتش نشانی متصل هستند و به محض رخ دادن حریق، باز می شوند. در صورتی که برق برود یا سیستم آتش نشانی فعال شود، این درب ها نیز بسته خواهند شد.
همچنین مشاهده کنید: نکاتی در مورد آرام بندهای درب ضد حریق
نصب درب ضد حریق چگونه است؟
به طور کلی نمی توان تفاوت زیادی میان نصب درب معمولی با این گونه درب ها قائل شد. اما نکته ی مهمی که همواره باید مورد نظر داشته باشید این است که به درستی و کاملا دقیق روی قاب خودش نصب شود. در صورتی که شکافی میان دیوار و قاب درب وجود دارد، باید حتما آن را با استفاده از مواد مقاوم در برابر آتش پر کنید.
نصب درب های ضد حریق نیز توسط نصابان درب یا نجاران صورت می گیرد. به همین دلیل کاری تخصصی به حساب می آید و به تنهایی نمی توانید آن را انجام بدهید.
بازبینی و تعمیرات درب ضد حریق چگونه است؟
به طور سالیانه، شما باید کارکرد درب ضد حریق را بررسی کنید و مطمئن شوید که به درستی کار می کند. به طور کلی در این بازبینی های سالیانه باید به نکات زیر دقت داشته باشید:
- اول از همه مطمئن شوید که هیچ گونه شکاف یا درزی روی ساختار درب یا قاب آن وجود ندارد.
- در صورتی که از شیشه روی درب استفاده کرده اید، مطمئن شوید که دچار ترک یا شکستگی نیست.
- هماهنگی و تراز کاملی میان تمام لوازم جانبی درب برقرار باشد و هیچ یک از آن ها خراب نباشند.
- در هیچ یک از وسایل و اجزای درب شکستگی وجود نداشته باشد.
- قابلیت خود بند درب ضد حریق درست کار کند. می توانید برای امتحان این ویژگی، ابتدا درب را باز کنید و ببینید که آیا خود به خود بسته می شود یا خیر!
- زمانی که درب بسته می شود، فلزآلات چفت شونده به درستی کار خود را انجام می دهند.
- تمامی فلزآلات فرعی به کار رفته در سیستم درب، مانع عملکرد صحیح درب نخواهند شد.
- هیچ گونه تغییری در کارکرد درب داده نشده است. هیچ برچسبی از جای خود برداشته نشده.
- در صورتی که نیاز به درزگیر باشد، روی سیستم درب نصب گردد.
در انتها باید بگوییم که روند بازبینی و چک کردن درب ضد حریق بسیار مهم و ضروری است و لازم است به طور سالیانه توسط مالک ساختمان صورت بگیرد. در صورتی که هر گونه خرابی در یکی از اجزای درب ضد حریق مشاهده کردید، توصیه می کنیم هر چه سریع تر اقدام به تعمیر آن بکنید. درب های ضد حریق اولین گام برای ایمنی جان ساکنین یک ساختمان است.
مشاهده کنید: نحوه ی تعویض درب های قدیمی با درب های ضدسرقت
سخن آخر
درب های ضد حریق گرچه کارایی خیلی زیادی دارند و در جاهای مختلفی از آن ها استفاده می شود اما همواره به خاطر داشته باشید که به مراقبت نیز نیاز دارند. هم چنین نصب آن ها را جدی بگیرید و به سراغ خرید بهترین درب ضد حریق بروید تا بعدها مشکلی برایتان به وجود نیاید.
مجموعه رستاچوب، سال هاست در زمینه تولید و عرضه درب های ضد حریق فعالیت می کند. تمامی متریال به کار رفته در این درب ها، از مواد ضد حریق هستند و می توانید نسبت به کیفیت آن ها اطمینان داشته باشید. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به صفحه ی تماس با ما مراجعه کنید. همکاران ما در رستاچوب، آماده پاسخ گویی به تمام سوالات شما عزیزان می باشند.