زمانی که یک ساختمان تکمیل می شود، باید آن را در برابر خطرات مختلف ایمن ساخت. یکی از اصلی ترین خطراتی که هر ساختمانی را تهدید می کند، آتش سوزی و حریق است. به همین دلیل است که تاییدیه سازمان های آتش نشانی برای دریافت پایان کار ساختمانی ضروری است. اما در این میان چه چیزهایی باعث می شود که بتوانید چنین تاییدیه ای را دریافت کنید؟
طبیعتا یکی از مهم ترین عامل هایی که برای جلوگیری از سرایت حریق در ساختمان به کار می رود، درب های ضد حریق است. اما چقدر این درب های ساختمانی را می شناسید؟ آیا می دانید که رنگ بندی درب های ضدحریق تا چه حد می تواند مهم باشد؟ آیا می دانید که از چه رنگ هایی برای این درب استفاده می شود؟
در این مقاله از وبسایت رستاچوب می خواهیم به موضوع درب های ضدحریق و رنگ بندی آن ها بپردازیم. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد درب های ضد حریق و اهمیت رنگ آمیزی آن ها بدانید، توصیه می کنیم این مقاله را از دست ندهید.
جهت خرید انواع درب ضدجریق کلیک کنید.
درب ضدحریق چیست؟
اولین سوالی که باید به آن پاسخ داد این است که درب ضد حریق چیست؟
به طور کلی، همان طور که اشاره کردیم، ایمن سازی ساختمان در برابر آتش سوزی و حریق بسیار مهم است. به همین دلیل بر اساس مقررات ملی ساختمان، برای سازه های بزرگ و چند طبقه باید از درب های ضد حریق که استاندارد کافی داشته باشند، استفاده کنند.
اما وقتی که از درب ضد حریق صحبت می کنیم، منظورمان چیست؟ احتمالا شما هم این درب ها را دیده اید. درب هایی که تمام اجزای آن از جمله لنگه ی درب، چهارچوب، یراق آلات و دیگر اجزای آن در برابر حریق و آتش مقاوم هستند.
در حقیقت این درب های ضد حریق می توانند تا یک الی 2 ساعت به طور کامل در برابر ذوب شدن مقاومت کنند و به همین دلیل برای جلوگیری از سرایت آتش به دیگر طبقات و نواحی ساختمان مناسب هستند. به همین دلیل است که بیشتر مواقع در راه پله های اضطراری به کار می روند.
اما چه چیزی باعث مقاومت این درب ها در برابر آتش می شود؟ بیشتر این درب ها از جنس فولاد ساخته می شوند. اما خود فولاد به تنهایی نمی تواند در برابر حریق دوام بیاورد. به همین دلیل از روکش هاص مخصوص با پوشش رنگ تمام کوره ای روی این درب ها استفاده می شود. همچنین در ساختار داخلی این درب ها از پشم سنگ نسوز استفاده می شود.
این پشم سنگ، نوعی عایق حرارت است که دمای 800 درجه ی سانتی گراد را تا 4 ساعت تاب می آورد. همچنین اطراف درب را با لاستیک های نسوز می پوشانند و درزگیری می کنند تا از خروج دود و سرایت آن به دیگر بخش های ساختمان جلوگیری شود.
خوشبختانه، مواد به کار رفته در درب های ضد حریق نیز به گونه ای هستند که حتی پس از سوختن هم، دود سمی تولید نمی کنند.
در واقع اصلی ترین دلیل استفاده از چنین درب هایی در ساختمان سازی این است که هم از سرایت آتش جلوگیری شود، هم اینکه فرصت فرار را برای ساکنین آن ساختمان مهیا سازد. در واقع بخش مهمی از حفاظت ساکنین ساختمان بر عهده ی همین درب های ضد حریق است.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره ی درب های ضدحریق و موارد استفاده از آنها
انواع درب های ضد حریق
به طور کلی درب های ضد حریق با توجه به کاربردی که دارند، به چهار دسته تقسیم می شوند:
- درب های ضد حریق مخصوص بیمارستان ها
- درب های ضد حریق مخصوص برج ها مسکونی، اداری، تجاری و هتل ها
- درب های ضد حریق انبارهای تولیدی و خزانه ها
- درب های ضد حریق مخصوص نیروگاه های برق و…
هر یک از این درب های ضد حریق برای این که بتوانند به وظایف خود عمل کنند، ویژگی های مختلفی دارند. اما به طور کلی بیشتر درب های ضد حریق، مشخصات فنی یکسانی دارند.
ویژگی ها و مشخصات درب های ضد حریق
در ادامه به برخی از مهم ترین ویژگی های فنی درب های ضد حریق اشاره کرده ایم:
- بیشتر درب های ضد حریق تا دمای 1200 درجه ی سانتی گراد دوام می آورند( به مدت 2 ساعت)
- زمانی که حریق به درب های مزبور می رسد، شعله ور نمی شود
- دود از درب های ضد حریق عبور نمی کند.
- در تولید آن ها از مواد سمی و برگشت ناپذیر استفاده نشده است. به همین دلیل دوستدار محیط زیست می باشند.
- می توان ابعاد و سایز آن را به دلخواه سفارش داد. اما ابعاد استاندارد آن ها 217 در 105 سانتی متر است.
- در داخل ساختار این درب ها، از پشم سنگ مخصوص که ویژگی های عایق سازی دارد استفاده شده است. تراکم این پشم سنگ، حدود 80 است. همچنین ضخامتی برابر با 50 میلی متر دارد.
- مقاوم در برابر صدا و گرما است
- دور تا دور آن از نوار نسوز استفاده شده است تا از ورود دود و آتش به طبقات دیگر جلوگیری شود
- بیشتر مواقع از رنگ های کوره ای الکترواستاتیک کرم و سفید برای درب های ضد حریق استفاده می شود
- دارای دو لایه ورق فولادی در ساختار خود است
- ضد سایش می باشد
- سه عدد لولای فولادی به ابعاد 180 در 140 دارد که به درب وصل شده اند و می توان آن ها را رگلاژ و تنظیم کرد.
- اطراف درب را با نوار لاستیکی نسوز و درزگیر پوشانده اند. به این ترتیب به هنگام حریق، منبسط شده و اجازه نمی دهد که دود و گازهای سمی به طبقات دیگر سرایت کند و آتش شعله بکشد
- ابعاد درب های ضد حریق کاملا قابل سفارش است. برای چهارچوب های تخت، ابعاد استاندارد این درب 115 در 210 سانتی متر است. برای چهارچوب های پروازدار نیز ابعاد 110 در 210 پیشنهاد می شود.
- چهارچوب این درب ها نیز خاص است و از دو ورق فولادی 2 میل تشکیل شده است. دارای دو مدل ساده و طرحدار نیز می باشد.
- ورق فولادی به کار رفته در چهارچوب درب ضد حریق 1.5 میلی متر است. ضخامت در لنگه نیز، 1.25 میلی متر است.
- در فضای داخلی لنگه ی بازشو از پشم سنگ استفاده شده است
- تمام یراق آلات به کار رفته در درب های ضد حریق باید در برابر آتش سوزی مقاومت داشته باشند. بهترین برند یراق آلات درب ضد حریق، داف ترکیه است. در ضمن نوع دستگیره ی آن نیز باید آنتی پانیک باشد. چنین دستگیره هایی، خروج از ساختمان را ساده تر می کنند
- دستگیره های آنتی پانیک به کار رفته در ساختار درب های ضد حریق، به هنگام قفل بودن درب می توانند باز شوند.
- وزن این درب ها حدود 120 کیلوگرم است
- بازشوی این درب ها، معمولا یک متر است
- ضخامت رنگی که به جهت تقویت خواص ضد حریق این درب ها به کار رفته است، به هنگام آتش سوزی منبسط می شود و لایه ای ضخیم به اندازه ی 5 سانتی متر ایجاد می کند.
- تمامی درب های ضد حریق دارای نوعی آرام بند هستند که به هنگام آتش سوزی می تواند نقش مهمی ایفاء کند. بیشتر برای دودبند و آتش بند به کار می آید
- می توان درب های ضد حریق را از جنس فلزی و چوبی تهیه کرد.
- تمامی یراق آلات درب های مزبور باید استاندارد ضد حریق را داشته باشند
- طراحی این درب ها ساده است اما می توان رنگ بندی درب های ضد حریق را به انتخاب خود تعیین کرد.
- دقت داشته باشید که درب مورد نظرتان، حتما تاییدیه ی آتش نشانی را داشته باشد.
رنگ آمیزی در ضدحریق
اما حالا که با مشخصات فنی درب های ضد حریق آشنا شدید، به موضوع اصلی این متن می پردازیم. یعنی رنگ بندی درب های ضد حریق!
در واقع، رنگ آمیزی درب های ضد حریق به عنوان آخرین مرحله از تولید درب مزبور انجام می شود. درست پیش از این که یراق آلات مربوطه نصب شود، باید رنگ آمیزی صورت بگیرد.
برای رنگ آمیزی درب ضد حریق باید ابتدا مطمئن شویم که ورق فولادی لنگه ی درب و چهارچوب آن، هیچ گونه آلودگی یا چربی ندارند. چرا که هریک از این آلودگی ها می تواند مقاومت درب در برابر آتش را کاهش دهد.
معمولا پاکسازی این سطوح با استفاده از مواد نانو یا اسیدشویی صورت می گیرد. هرچقدر این پاکسازی با دقت بیشتری صورت بگیرد، کیفیت رنگ آمیزی نیز بالاتر می رود. در نتیجه مقاومت درب در برابر حریق نیز افزایش پیدا می کند.
اما انواع شیوه های رنگ آمیزی به کار رفته در درب های ضد حریق:
- رنگ آمیزی با قلم مو
- رنگ آمیزی پیسوله
- رنگ آمیزی با غلطک
- رنگ آمیزی کوره ای
- رنگ آمیزی به شیوه ی الکترواستاتیک
در میان روش رنگ آمیزی الکترواستاتیک محبوبیت زیادی دارد. چرا که ابتدا، درب های ضد حریق با الکتریسیته باردار می شوند. به این صورت که دو رشته سیم با یون های متفاوت به درب متصل می شوند. سپس رنگ پودری با دستگاه به روی سطح درب و چهارچوب پاشیده می شود.
سپس باید در کوره قرار بگیرند و در نهایت خشک شوند. در گام آخر باید رشته سیم های الکتریسیته را از درب جدا می کنند.
بیشتر بخوانید: نکاتی در مورد آرام بندهای درب ضد حریق
انواع رنگ درب ضد حریق
همان طور که گفتیم غالب ترین رنگ هایی که برای درب های ضد حریق به کار می رود، کرم و سفید است. البته تفاوت خاصی در میان رنگ ها وجود ندارد و هر کارخانه ی تولید کننده ی درب های ساختمانی می توانند از رنگ پودری خاصی استفاده کنند. اما بیشتر کارخانه ها ترجیح می دهند که از رنگ های پایه ی سفید و کرم استفاده کنند و محدودیت برای رنگ بندی قائل می شوند.
معمولا رنگ درب های ضد حریق با توجه به سلیقه ی کارفرما و ظاهر ساختمان انتخاب می شود. بنابراین ممکن است در یک ساختمان شاهد درب های ضد حریق قرمز رنگ یا طوسی و …نیز باشیم. همه چیز به سلیقه ی کارفرما بستگی دارد.
زمانی که تصمیم به سفارش درب ضد حریق می گیرید، می توانید از تولیدکننده ی مورد نظرتان بخواهید که کدهای رنگی مختلف خود را به شما نشان دهد. در واقع، اگر رنگ خاصی مد نظرتان است، باید اول مطمئن شوید که کارخانه ی مزبور، کد رنگی مزبور را ارائه می کند یا خیر!
در این میان رنگ های زیر نیز محبوبیت خوبی دارند:
- رنگ براق
- متالیک
- چرمی
- سمباده ای
- چکشی
در نهایت باز هم اشاره می کنیم که همه چیز به سلیقه و انتخاب مشتریان بستگی دارد. حتی می توان درب های ضد حریق را با طرح چوب یا سنگ نیز سفارش داد. البته طبیعی است که قیمت این درب ها ممکن است کمی گران تر از درب های ضد حریق معمولی باشد. چرا که سفارشی محسوب می شوند. همچنین ممکن است تکنولوژی به کار رفته در رنگ آمیزی درب مزبور پیشرفته باشد و در نهایت باعث افزایش قیمت آن شود.
همچنین نباید فراموش کرد که نوع ورق فولادی به کار رفته در درب ضد حریق می تواند به طور مستقیم روی کیفیت رنگ اثر بگذارد. مثلا اگر کیفیت فولاد بالا نباشد، رنگ آمیزی درب ضد حریق نیز به خوبی پیش نخواهد رفت.
بنابراین حتما به این نکات توجه داشته باشید و به هنگام خرید، مدّ نظر قرار بدهید.
سخن آخر
در نهایت باید اشاره کنیم که رنگ بندی درب های ضدحریق به طور مستقیم روی کیفیت آن ها تاثیر نخواهد داشت. اما شیوه ی رنگ آمیزی آن ها بسیار مهم است. بنابراین حتما این نکته را مد نظر داشته باشید و بدانید که بهترین شیوه ی رنگ آمیزی، الکترواستاتیک است. چرا که باعث می شود که رنگ آمیزی با دقت و ظرافت بیشتری صورت بگیرد.
در نهایت باز هم باید اشاره کنیم که استفاده از درب های ضد حریق می تواند منجر به حفظ ایمنی ساختمان در برابر آتش سوزی شود. بنابراین حتما باید خرید آن ها را در نظر داشته باشید.
مجموعه رستاچوب، به عنوان یکی از برترین ارائه کننده های درب های ضد حریق در طول این سال ها، همواره کنار شما بوده است. می توانید با مراجعه به منوی این وبسایت با انبوهی از درب های ضد حریق مواجه شوید که رنگ بندی کاملی هم دارند. در ضمن، چنانچه رنگ موردنظرتان در فهرست موجودی های فروشگاه نیست، می توانید به سادگی آن را سفارش بدهید.
کارشناسان رستاچوب، آماده اند که پاسخگوی تمام سوالات شما عزیزان در این خصوص باشند. کافیست با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. در نهایت امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد.