اگر بخواهید انواع درب های ساختمانی را نام ببرید، معمولا اولین اسمی که به ذهنتان می رسد چیست؟ خب احتمالا بیشتر ما بلافاصله به یاد درب های چوبی می افتیم. چرا که بیشتر ما در خانه های خود، یکی از این درب ها را داریم.
اما آیا می دانید یکی دیگر از محبوب ترین و رایج ترین درب های ساختمانی، درب pvc است؟ آیا می دانید که درب های پی وی سی چه مزایا و معایبی دارند؟ اصلا می دانید که در کدام قسمت خانه استفاده می شوند و چرا انقدر محبوبیت پیدا کرده اند؟
در این مقاله از وبسایت رستاچوب می خواهیم به موضوع مزایا و معایب درب های pvc بپردازیم و شما را با جنبه های مختلف درب های پی وی سی آشنا کنیم. اگر این موضوع برایتان جالب است، توصیه می کنیم که تا انتهای مقاله ما را دنبال کنید.
جهت خرید انواع درب های داخلی کلیک کنید.
درب pvc چیست؟
معمولا این گونه درب ها را به عنوان درب ضد آب نیز می شناسد. درب های پی وی سی یکی از رایج ترین درب هایی هستند که برای سرویس های بهداشتی و محیط های مرطوبی مثل حمام استفاده می شود. در واقع اصلی ترین دشمن درب های چوبی، آب و رطوبت است. زمانی که درب های چوبی به مدت طولانی در معرض رطوبت قرار بگیرد، به تدریج دچار پوسیدگی و تورم می شود.
به همین خاطر است که معمولا آن ها را با روکش های مختلفی می پوشانند که یکی از بهترین روکش های ضد آب، pvc است. اما پی وی سی چیست؟ چگونه آن را تهیه می کنند؟
در حقیقت اگر بخواهیم به این دو سوال پاسخ بدهیم باید بگوییم که پی وی سی، نوعی پلاستیک با چگالی بالاست که خیلی خوبی در برابر رطوبت و آب مقاومت می کند. اصلی ترین ماده ای که برای ساخت درب های سرویس بهداشتی استفاده می شود، PVC است چرا که در کنار کیفیت بسیار بالا، قیمت مناسبی هم دارد.
البته این مسئله بدین معنا نیست که تنها درب های ضدآب موجود در بازار، همین درب های پی وی سی هستند. در واقع درب های دیگری مثل یو پی وی سی، ABS ، فایبرگلاس و پلی وود نیز به کار می روند.
اما همان طور که گفتیم، درب های pvc اقتصادی به حساب می آیند و برای خرید انبوه، گزینه های مناسب تری به حساب می آیند.
بیشتر بخوانید: درب HDF و موارد استفاده از آن
خصوصیات درب ضد آب پی وی سی
همان طور که گفتیم اصلی ترین ماده ی ساخت پی وی سی، نوعی پلاستیک به نام پلی وینیل با چگالی خیلی بالاست که در برابر آب نیز مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. به همین دلیل در سرویس های بهداشتی و محیط های مرطوب کارآمد است. اما خصوصیات و ویژگی های این درب های ساختمانی چیست؟
به طور کلی:
- درب های پی وی سی معمولا با استفاده از دستگاه CNC ساخته می شوند. به همین دلیل قیمت ارزانی دارند. همچنین می توان آن ها را به صورت انبوه تولید کرد
- استفاده از دستگاه cnc در ساخت درب های پی وی سی، باعث شده است که تنوع طرح و رنگ این درب ها بالا باشد
- با توجه به این که کیفیت ساخت این درب های پی وی سی با هم متفاوت است، احتمالا مقاومت آن ها در برابر آب و رطوبت نیز متغیر باشد. به همین دلیل همواره توصیه می کنیم که برای خرید درب های پی وی سی به سراغ فروشگاه ها و تولیدی های معتبر بروید که اصالت جنس و کالای آن ها اطمینان دارید.
- قیمت این درب ها در قیاس با درب های آلومینیومی ارزان تر است.
- درب های پی وی سی قابلیت ترمیم دارند.
- می توان درب های پی وی سی را در ابعاد مورد نظر سفارش داد و معمولا از استاندارد خاصی پیروی نمی کنند.
مزایای درب pvc
همان طور که گفتیم اصلی ترین مزیت درب های پی وی سی این است که در برابر آب و رطوبت مقاومت خیلی خوبی از خود نشان می دهد اما این، تمام مزیت این درب ها نیست. بلکه کارکردها و مزیت های دیگری نیز دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- قیمت درب های pvc در قیاس با خیلی از درب های ساختمانی ارزان تر و اقتصادی تر است.
- از دیگر مزیت های درب پی وی سی این است که عایق ساز انرژی نیز هستند چرا که متریال خاصی در آن ها به کار رفته است
- بسیار سبک می باشند و دقیقا به همین علت نصب ساده ای دارند. علاوه بر این بار اضافه ای روی ساختمان وارد نمی کنند.
- تعمیر و نگهداری از آن ها ساده است. چرا که سطح صاف و یکدستی دارند( روی درب هایی که با دستگاه cnc ساخته می شوند نمی توان روکش های طرح برجسته کار کرد)
- شستشوی این درب ها نیز بسیار آسان و تنها با یک دستمال نرم قابل انجام است.
بیشتر بخوانید: درب اتاقی مینیمال
معایب درب های pvc
درب های پی وی سی نیز خالی از عیب و ایراد نیستند. شاید به نظر برسد که ارزان ترین گزینه ی موجود در بازار باشند اما نباید از ایرادات آن ها نیز به سادگی عبور کرد:
- درب های پی وی سی از ماده ای به نام فتالانس ساخته می شوند که برای سلامتی انسان مضر است. تحقیقاتی که روی این پلاستیک خاص صورت گرفته، نشان می دهد که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آن، می تواند برای کلیه، کبد و ریه ها خطرناک باشد. ( این خطر می تواند در مورد گروه های خطرناک سنی مثل سالمندان و کودکان بیشتر باشد)
- همچنین از مواد مضر دیگری مثل سرب نیز در ساختار پی وی سی استفاده می شود که طبیعتا برای سلامت انسان خطرناک است. به همین دلیل است که خیلی از کشورهای توسعه یافته تلاش می کنند که میزان استفاده از محصولات pvc را کاهش دهند یا آن را حذف کنند.
- از دیگر معایب درب های پی وی سی، طول عمر کوتاه آن هاست که بیشتر از 3 الی 4 سال نخواهد بود و باید آن را تعمیر کرد.
- پی وی سی قابلیت بازیافت ندارد و برای محیط زیست و جانوارن نیز خطرناک است.
درب ضد آب abs
از آن جایی که تنها چند نوع درب ضد آب در بازار موجود است، تصمیم داریم در مورد باقی آن ها نیز صحبت کنیم تا بتوانید درک بهتری نسبت به مزایا و معایب درب های پی وی سی پیدا کنید.
یکی دیگر از درب های ضد آب موجود در بازار درب های abs است که از نوعی ترموپلاست مات ساخته می شود. این ماده نوعی پلیمر است که از 3 واحد به نام های مونومر آکریلونیتریل، بوتادین و استایرن ساخته شده است.
هر یک از این سه ماده، یکی از ویژگی های درب های ABS را فراهم می آورند. مثلا بوتادین باعث مقاومت و استحکام آن می شود. استایرن هم حالت براقی که این درب ها دارند را به وجود می آورد.
این درب نیز به دلیل خواص ضد آب خود بیشتر مواقع در سرویس بهداشتی و حمام استفاده می شود.
برای ساخت درب های ABS، درب های چوبی را با روکش این ماده می پوشانند. برخی مواقع از رزین هم در ساختار درب های abs استفاده می شود تا مقاومت آن را در برابر آب افزایش دهند.
مزیت های درب abs
- این درب ها در برابر آب مقاوم هستند
- وزن سبکی دارند
- در برابر نفوذ حشرات مقاومت خوبی از خود نشان می دهند
- عایق سازهای انرژی محسوب می شوند
- قیمت مناسبی دارند
- با تمام این مزایا، به نظر می آید که درب های abs نیز گزینه های خوبی برای خرید باشند.
معایب درب های abs
مثل هر محصول دیگری، این درب ها نیز خالی از ایراد و اشکال نیستند. برخی از این مشکلات و معایب شامل موارد زیر است:
- در صورتی که مواد به کار رفته در آن، کیفیت خوبی نداشته باشند، چسبندگی روکش abs از بین رفته و از سطح درب چوبی جدا خواهد شد.
- ساخت درب های abs زمان بر است.
- تنوع طرح و مدل درب های Abs چندان بالا نیست.
- ظاهرشان بسیار ساده است چرا که نمی توان روی آن ها کنده کاری یا طرح های برجسته کار کرد
مشاهده کنید: تفاوت اصلی درب های چوبی با درب های ضد سرقت
درب پی وی سی یا Abs؟ کدام بهتر است؟
حالا که درک اولیه ای نسبت به انواع درب های ضد آب پیدا کرده اید، به نظرتان کدام یک از این درب ها، انتخاب بهتری به حساب می آیند؟ اگر بخواهیم پاسخ روشنی بدهیم، باید بگوییم که همه چیز به نیاز شما بستگی دارد. مثلا اگر به دنبال کیفیت بهتری هستید، طبیعتا درب های ABS گزینه های مناسب تری به حساب می آیند.
اما در صورتی که قیمت برایتان مهم است و می خواهید جنس ارزان تری خریداری کنید، بهتر است به سراغ خرید درب پی وی سی بروید.
البته درب های abs نیز مثل درب های پی وی سی، هر 4 سال نیازمند تعمیر یا تعویض هستند.
معرفی درب UPVC
یکی دیگر از درب هایی که به عنوان درب ضد آب به کار می رود، درب یو پی وی سی است که در حقیقت مشتق شده از درب pvc می باشد. این درب ها از پلی وینیل کلراید سخت ساخته شده اند. به همین دلیل است که نسبت به درب های پی وی سی، مقاومت و کیفیت بالاتری دارند.
مزیت های درب upvc
- این درب ها نسبت به درب پی وی سی، مزیت های زیادی دارند. مثل:
- دارای خواص ضد آب بسیار بالایی می باشند.
- به سادگی پوسته پوسته نمی شوند
- مقاومت خوبی در برابر نور خورشید دارند
- عایق ساز حرارتی به حساب می آیند
- وزنشان خیلی سبک است و در نتیجه نصب راحتی دارند. همچنین بار اضافه ای به ساختمان وارد نمی کنند.
- قابل بازیافت هستند و به همین دلیل طرفدار محیط زیست به حساب می آیند.
معایب درب های یو پی وی سی
گرچه مزیت های این درب ها نسبت به پی وی سی بسیار بیشتر است اما نباید منکر ایرادات و معایب آن ها شویم. ایراداتی مثل:
- وزن خیلی سبکی دارند و به همین دلیل مقاومت خوبی در برابر ضربه و فشار ندارند و ممکن است خیلی زود بشکنند.
- امکان سفارش درب های یو پی وی سی بر اساس سلیقه و طرح مورد نظر وجود ندارد. در واقع تنوع طرح و مدل درب های upvc بالا نیست.
- معمولا با سبک های کلاسیک خانه هماهنگی ندارند و ممکن است مثل لکه ای بیجا در دکوراسیون خانه به چشم بیایند.
- در صورتی که دچار سوختگی شوند، مقادیر زیادی دی اکسید کربن آزاد می کنند و به محیط زیست ضرر می زنند.
درب pvc یا درب upvc؟ کدام یک بهتر است؟
گرچه این دو درب از متریال مشابهی استفاده می کنند اما به دلیل میزان سختی پلی وینیل کلرایدشان، ویژگی های متفاوتی دارند. البته ناگفته نماند که تشخیص این دو نوع درب از هم کار ساده ای نیست. بنابراین ممکن است به سادگی فریب بخورید و یکی را به جای دیگری خریداری کنید.
به طور کلی درب های یو پی وی سی به دلیل مزیت های بیشتر، گزینه ی بهتری به حساب می آیند. مثلا این درب ها گرد و غبار را به خود جذب نمی کنند و لازم نیست که به طور مداوم آن ها را بشویید.
اما باید در نظر داشته باشید که برخی از این درب های یو پی وی سی در معرض حرارت بالا، دچار آسیب های فیزیکی می شوند و از بین می روند. مگر اینکه کیفیت ساختشان خیلی بالا باشند. در این صورت حتی عایق حرارتی نیز به حساب می آیند و می توان در شرایط آب و هوایی مختلف آن ها را نصب کرد.
در نهایت باید عنوان کنیم که قیمت بالاتری هم نسبت به درب های پی وی سی دارند. به طور کلی اگر تنها معیار شما، قیمت ارزان است می توانید درب های PVC را خریداری کنید. اما در صورتی که به دنبال کیفیت بالاتر هستید، توصیه می کنیم گزینه های دیگری که دم دست شماست را نیز در نظر بگیرید.
سخن آخر
گرچه همواره می گویند که درب های پی وی سی بهترین گزینه برای استفاده در سرویس بهداشتی و محیط های مرطوب است اما هرگز نباید معایب آن ها را نیز دست کم بگیرید.
رستاچوب به عنوان یکی از قدیمی ترین و بهترین فروشگاه های آنلاین عرضه ی درب های ساختمانی، می تواند بهترین مرجع شما برای خرید انواع درب های ضد آب باشد. کافیست به منوی محصولات رستاچوب مراجعه کرده و محصول مورد نظرتان را انتخاب کنید.